Unna dig något gott!

Vem har sagt att man inte kan unna sig något och vara nyttig på samma gång? Det handlar bara om att göra smarta val i vardagen.

De flesta av oss vill äta nyttigt. Oavsett om det handlar om att hålla vikten eller bara få i sig tillräckligt med energi och bra näring behöver man ha koll på vad man äter. Det vi äter påverkar trots allt både hälsan och välbefinnandet.

– Vi behöver en varierad och sund kost för att vara säkra på att kroppen fungerar som den ska, säger Nutriletts näringsfysiolog Marie Brochmann. Hon berättar att det finns många konkreta råd man kan följa för att ha en bra hälsa och hålla vikten.
Goda råd för en sund vardag

1. Ät på fasta, regelbundna tider
Det håller blodsockret på en stabil nivå, minskar sötsuget och minskar risken för onyttigt småätande. Låt det gå ca 3–4 timmar mellan måltiderna och se till att äta både frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat.

2. Låt halva måltiden bestå av grönsaker
Grönsaker är kalorisnåla, näringsrika och rika på fibrer som är bra för att hålla vikten. Gör smörgåsen till en riktig sandwich. Ha sockerärtor eller snacksmorötter som tillbehör till knäckebrödet. Lägg bär i müslin och komplettera måltiden med några körsbärstomater!

3. Välj mat du tycker om
Välj nyttig mat som du tycker om. Då är det lättare att få en sund livsstil även på lång sikt. Välj wokade grönsaker om du gillar det bättre än kokta. Älskar du korv med bröd? Det är väl okej då och då – men testa kalkon- eller kycklingkorv istället och välj ett nyttigare korvbröd. Och varför inte garnera med hackad lök, vitlök och färska tomater?

Unna dig något gott ibland
Det är sällan nyttigt att vara fanatisk. Även om man ska leva nyttigt är maten en viktig trivselfaktor. Så länge du äter nyttigt och varierat kan man utan problem unna sig något gott ibland. Marie menar att man absolut kan tillåta sig att äta lite extra gott en gång i veckan – det gör det faktiskt lättare att upprätthålla en sund livsstil på lång sikt.

Gör smarta val
Det gäller att välja smart. När du känner att du behöver något sött kan du till exempel göra en fruktsallad eller en smoothie, ta lite nötter eller en Nutrilett bar. De kan ätas till mellanmål eller när du är sugen på något gott. De innehåller få kalorier och har högt protein- och fiberinnehåll.

Alltid nära till hands
Nutrilett-ambassadören Vilde K. Andersen har en stressig vardag och kombinerar jobb, studier och träning. Hon är precis färdig byggnadsingenjör, håller på att ta en master i industriell ekonomi och teknisk ledning och jobbar dessutom som personlig tränare. Hon säger att Nutrilett bars är ovärderliga att ha med sig.

– Jag äter Nutrilett bars flera gånger i veckan, vid många olika tillfällen. Jag tar en Nutrilett i farten när jag har ont om tid och därför har jag alltid en med mig i väskan, oavsett om jag tränar eller är i skolan, säger Vilde.

En sund livsstil har många sidor
För Vilde är det viktigt med en sund livsstil och hon menar att ett sunt liv handlar om många olika saker.

– Att leva sunt är för mig att trivas med mig själv, att vara frisk och pigg och ha ett balanserat förhållande till kost och träning. Jag tränar regelbundet och är medveten om vad jag äter eftersom jag vet att det är viktigt för både kroppen och hjärnan. Jag tycker också att man ibland ska unna sig något extra gott en helt vanlig måndag. Ett liv utan det lilla extra är nog ett ganska tråkigt liv, säger hon.

Bästsäljare