Viktnedgång med LCHF

Det är många som har hakat på dieten LCHF tack vare dess goda resultat när det kommer till viktnedgång. Men vad ska man egentligen göra om man inte lyckas gå ner i vikt eller vill ge sin viktnedgång en extra kick? I den här artikeln kan du läsa mer om vad du bör eller inte bör äta, hur du ska träna och hur strikt du bör vara för att optimera din viktnedgång i samband med LCHF.

Varför går man ner i vikt när man äter enligt LCHF?

LCHF går ut på att äta mindre kolhydrater och mer fett. Det bidrar till att kroppen bränner fett framför kolhydrater. För att detta ska lyckas och du ska nå dina viktminskningsmål gäller det dock att noggrant följa de regler och kostråd som finns uppsatta inom LCHF.

En sak som gör LCHF effektivt för viktnedgång är att det ökade intaget av fett kommer hjälpa dig att hålla dig mätt längre. Precis som vanligt när det kommer till viktnedgång gäller det såklart att ligga på ett kaloriunderskott, men i och med att LCHF inkluderar mättande kost så anser många att denna diet hjälper dem att hålla sig på rätt nivå.

Vad ska man tänka på när man äter LCHF och vill gå ner i vikt?

Oavsett om du har bestämt dig för att börja med lågkolhydratskost eller om du redan äter enligt LCHF, men vill optimera din viktnedgång, kommer här några tips på hur du lyckas:

Strikt, normal eller liberal LCHF?

Inom LCHF brukar man prata om strikt, normal eller liberal LCHF och dessa olika nivåer styr hur stor mängd kolhydrater du får äta varje dag. För att optimera din viktnedgång med LCHF gäller det inte alltid att vara strikt och äta så få kolhydrater som möjligt. Här är det istället viktigt att hitta en nivå som fungerar bäst för dig och din kropp för att du ska nå dina mål. Börja till exempel med normal LCHF och ät mellan 20 och 25 gram kolhydrater per dag och se vad det gör för din viktminskning.

Hur vet jag att jag lyckas?

Sporra dig själv genom att dokumentera dina framsteg, både vad gäller vikt och kroppsmått. Ibland ser man inte sina resultat med blotta ögat, och då kan det hjälpa en att hålla igång motivationen och man faktiskt ser resultatet svart på vitt.

Hur håller jag mig från att fuska?

Ta hjälp av färdiga LCHF-recept och sätt upp en kostplan för att komma igång med din diet. Det ger dig inte bara inspiration till olika typer av recept och mellanmål, utan minskar risken för att du fuskar på grund av att du känner dig trött eller inte vet vad du ska laga. En annan bra plan är att göra storkok och ha färdiga LCHF-matlådor redo för de dagar när du inte har orken att laga mat.

Vilken träning bör jag satsa på?

För att optimera din viktnedgång i samband med LCHF bör du också röra på dig regelbundet och träna. Men vilken träningsform är egentligen mest effektiv? I och med att din kropp använder fett framför kolhydrater när du äter enligt LCHF gäller det att anpassa din träning efter detta. Rent generellt presterar kroppen som bäst när den får jobba med kolhydrater, men i och med att kött är en stor del av LCHF-kosten så får du i dig en bra mängd proteiner. Du kan därför fortsätta att träna såväl löpning och cykling som styrketräning och crossfit precis som vanligt – men kom ihåg att alltid lyssna på kroppen!

Bästsäljare