Kalorier och viktnedgång – så fungerar det

Att ha koll på sitt dagliga kaloriintag är a och o när man vill gå ner i vikt, men det här med att räkna kalorier kan till en början verka krångligt. Hur många kalorier kan man egentligen äta för att tappa kilon? Och vad har träning för inverkan på förbränningen?

All mat och dryck innehåller kalorier som ger oss energi som hjälper oss att fungera både fysiskt och mentalt. Men om vi äter mer kalorier än vi förbrukar leder det till att vi går upp i vikt, på samma sätt som ett kaloriunderskott innebär att vi går ner i vikt. Ju större skillnad det är mellan ditt kaloriintag i förhållande till kaloriförbrukningen, desto mer påverkas din vikt (upp eller ner).

Hur många kalorier ska man äta för att gå ner i vikt?

Hur mycket energi en vuxen person förbrukar varje dag är individuellt, men enligt livsmedelverkets rekommendationer bör kvinnor få i sig omkring 2000 kcal per dag och män 2500 kcal, givetvis förekommer individuella skillnader. För att gå ner i vikt behöver man alltså äta färre kalorier än vad man stoppar i sig.

Diet ger underskott på kalorier

Alla Nutriletts produkter är framtagna för att det ska vara enkelt för dig att veta hur mycket kalorier du får i dig. Våra VLCD-dieter innehåller endast omkring 560 kcal, vilket innebär ett kraftigt underskott på kalorier jämfört med normalt, detta är en förutsättning för viktnedgång. Väljer du istället att ersätta dina måltider två gånger dagligen med måltidsersättningar i kombination med en energibegränsad kost hjälper det dig med din viktminskning. Att kontrollera sin vikt genom måltidsersättningar kan vara mindre restriktivt än VLCD-dieten.

Träning ger ännu bättre effekt

Konditions- och styrketräning gör att kroppen förbrukar mer energi vilket är bra om du vill gå ner i vikt. Konditionsträning bidrar både till förbättrad ork och ett starkare hjärta, och muskler kräver mer energi och påverkar därmed din förbränning.

Hitta balansen

När du har nått din idealvikt är det dags att hitta en bra balans och reglera mängden kalorier utifrån hur mycket du förbränner för att bibehålla din nya vikt. Lever du ett aktivt liv kan du äta mer än om du inte rör på dig så mycket, men det viktigaste är att du äter varierat och får i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Som med så mycket annat är lagom alltid bäst!

VLCD-produkter

Bästsäljare