Närings- och kaloriinnehåll i morötter

Närings- och kaloriinnehåll i morötter

Hur nyttigt är det egentligen med morötter? Den där orangea grönsaken som ju faktiskt smakar ganska sött och som är en favorit hos både stora och små? Faktum är att det är få andra grönsaker som är bättre än moroten när det kommer till hälsosamma egenskaper. I den här artikeln ska vi därför titta närmare på morotens olika näringsämnen och kaloriinnehåll samt hur du kan inkludera den i en sund livsstil!

Är morötter nyttigt?

Det är lätt att luras av morotens söta smak och tänka att den inte är lika nyttig som andra grönsaker. Det är helt fel. Denna orangea rot är faktiskt en av våra mest allsidiga grönsaker eftersom den både smakar gott, går att använda på en mängd olika sätt och dessutom är otroligt sund. Nedan följer bara några av fördelarna med denna smarriga grönsak:

• Morötter består av flera viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler och har därför en god inverkan på kroppen.

• En normalstor morot innehåller endast cirka 25 kcal, vilket gör det till ett bra val för dig som vill äta kalorisnålt. Här kan du läsa mer om vad kalorier är och hur du ska tänka för att ligga på en bra kalorinivå.

• En normalstor morot innehåller till exempel 200 % av vårt rekommenderade dagliga intag av vitamin A som hjälper till att upprätthålla en god synförmåga och antioxidanter såsom betakaroten, lutein och zeaxantin som skyddar cellerna mot fria radikaler.

• Morotens knapriga konsistens är dessutom superbra för dina tänder då det bidrar till att öka salivproduktionen som i sin tur hjälper till att motverka bakterier som orsakar karies.

• Tack vare morotens höga innehåll av fibrer får tarmarna jobba hårdare och effektivare vilket i sin tur motverkar förstoppning.

Vilka näringsämnen innehåller morötter?

För att ge dig en tydlig inblick i vad en morot egentligen innehåller kommer här en tydlig tabell.

Näringsinnehåll per 100 gram rå morot:

Protein: 0,8 gram
Kolhydrater: 9,0 gram
Fett: 0,4 gram
Kostfibrer: 2,7 gram
Vatten: 89,1 gram
A-vitamin: 756 (RE)
ß-karoten: 9070 (µg)
Kalium: 257 mg
Jod 3,0 (µg)

Som du ser är fettinnehållet otroligt lågt, vilket gör att du kan äta en morot med gott samvete om du håller dig till en fettsnål diet. Det är ett utmärkt snacks att äta precis som den är, och kan också kokas, rivas eller stekas om du önskar en annan smak eller konsistens. Testa gärna att riva ner morötter i ugnspannkakan för att göra den lite matigare eller att använda morötter för att tillaga en god grönsakssoppa full av nyttigheter! Ugnsrostade morötter och andra rotsaker är också ett otroligt gott tillbehör till stekt kyckling eller grillat kött.

Morötter kan helt enkelt användas på en mängd olika sätt och är därför en perfekt råvara att inkludera i en hälsosam livsstil! Titta närmare på några av våra recept och låt dig inspireras till att äta sunt.

Hur många kalorier innehåller en morot?

Precis som fettinnehållet är mängden kalorier i en morot också väldigt låg – en normalstor morot på 65 gram innehåller nämligen endast 25 kalorier. Oavsett om du vill upprätthålla en hälsosam livsstil eller försöker att gå ner i vikt är morötter alltså ett bra alternativ om du letar efter en kalorisnål råvara. Se sedan till att komplettera med livsmedel som innehåller nyttiga fetter och proteiner för att säkerställa en allsidig kost där du får i dig alla de näringsämnen du behöver för att din kropp ska fungera på topp.

Bästsäljare