Hur många kalorier finns det i havregrynsgröt

Hur många kalorier finns det i havregrynsgröt?

De flesta av oss har nog någon gång i livet ätit en portion havregrynsgröt. Det går snabbt och lätt att tillaga och passar lika bra till frukost och mellanmål som lätt lunch eller middag. Dessutom kan smaken enkelt varieras genom att toppas med en mängd olika tillbehör. Häng med!

Vad är en kalori?

För att du enklare ska förstå innehållet och näringsvärdet i havregrynsgröt är det bra att ta reda på vad en kalori faktiskt är. Kalorier är en enhet som mäter energi i olika livsmedel och visar på mängden energigivande näringsämnen. Dessa näringsämnen är fett, proteiner, kolhydrater och alkohol och är alltså den energi som kroppen förbränner och använder för att hålla igång. En kalori från protein och en kalori från fett är densamma, medan ett gram protein och ett gram fett innehåller olika mängd kalorier – 1 g protein innehåller 4 kalorier och 1 g fett innehåller 9 kalorier. Det är därför du kan hålla dig till vilket diet som helst och gå ner i vikt, så länge du ligger på ett energiunderskott.

Här kan du läsa mer intressant fakta om kalorier och olika livsmedels kaloriinnehåll: Vad är kalorier eller kcal

Havregrynsgröt – kaloriinnehåll

Havregrynsgröt kan tillagas på olika sätt, antingen tillsammans med vatten, eller med mjölk eller växtbaserade mejeriprodukter. Du blandar helt enkelt ut havregrynen med vätskan och värmer sedan upp blandningen på spisen eller i mikrovågsugnen för att få grynen att svälla och på så sätt få en tjockare och krämigare konsistens. Många gillar även att göra så kallade over night oats, vilket innebär att du istället låter havregrynen svälla upp i kylskåpet under natten. I och med att basen kan vara både vatten och mejeriprodukter så innehåller havregrynsgröt en varierande mängd kalorier. Nedan kommer en kaloritabell för de olika varianterna:

  • 2 dl havregrynsgröt baserad på 1 dl havregryn 2 dl vatten: cirka 111 kcal
  • 2 dl havregrynsgröt baserad på 1 dl havregryn 2 dl mjölk (1,5 %): cirka 201 kcal
  • 2 dl havregrynsgröt baserad på 1 dl havregryn 2 dl havredryck: cirka 203 kcal
  • 2 dl havregrynsgröt baserad på 1 dl havregryn 2 dl mandeldryck: cirka 161 kcal

Som du ser innehåller havregrynsgröt relativt få kalorier i jämförelse med andra måltider, vilket gör det till ett bra val för dig som vill gå ner i vikt eller hålla dig till en kalorisnål diet. Beroende på hur många kalorier du vill att din måltid ska innehålla kan du sedan tillsätta olika toppings för att göra din gröt ännu godare och matigare. Några exempel på goda gröttoppings är:

  • 1 äpple/päron/nektarin: cirka 70 kcal
  • 3 msk russin: cirka 80 kcal
  • 1 dl bär: cirka 30 kcal
  • 1 banan: cirka 100 kcal
  • 3 msk frön/nötter: cirka 160 kcal

Ta del av fler smarriga, snabba och kalorisnåla recept på vår webbplats!

Havregrynsgröt – en av de nyttigaste snabba måltiderna

Havre är ett av våra nyttigaste sädesslag och innehåller en stor mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler. Havregryn är rent havre, vilket betyder att det är 100 % fullkorn och att inga delar har tagits bort från ursprungshavren. 1 dl havregryn i gröten innehåller 23 gram kolhydrater (varav 4 gram fibrer), 5 gram protein och 3 gram fett, samt, bland annat, vitaminerna tiamin och folsyra och mineralerna järn och zink.

Förutom att vara nyttigt är havregrynsgröt också ett mål som går enkelt och snabbt att tillaga och passar utmärkt både till frukost och som mellanmål när hungern gör sig påmind. I jämförelse med andra grötsorter som risgrynsgröt och mannagrynsgröt får du dessutom i dig betydligt fler viktiga näringsämnen med en skål havregrynsgröt och du kommer antagligen att hålla dig mätt betydligt längre. Se kaloriinnehållet för våra vanligaste grötsorter nedan:

• Risgrynsgröt 3 dl: cirka 288 kcal
• Mannagrynsgröt 3 dl: cirka 270 kcal

Är det någon skillnad mellan fina och grova havregryn?

Du har antagligen sett att det finns flera olika havregrynssorter i hyllorna i matbutiken. Så vilken typ är egentligen bäst att välja för att göra den nyttigaste havregrynsgröten? Svaret är att rent kalorimässigt så spelar det ingen större roll, eftersom fina havregryn egentligen bara är hela havregryn klippta i mindre bitar. Näringsinnehållet i din havregrynsgröt blir alltså detsamma, men vill du däremot att din mage ska få jobba lite extra för att smälta maten är det bättre att välja de grövre havregrynen. Vissa återförsäljare erbjuder dessutom så kallade fiberhavregryn där man har tillsatt vetekli för att erbjuda ett extra fiberrikt innehåll i påsen. Så är du ute efter att addera mer fiber i din dagliga kost så kan detta vara ett bra val för dig!

Liknande läsning: Kaloritabell – kalorisnål mat.

Bästsäljare