5:2 diet – 5 steg för nybörjare

5.2 dieten har varit en populär metod för att gå ner i vikt sedan 2014. I denna artikel ger vi dig 5 tips på vad du bör tänka på när du ska starta med 5:2 dieten.

Läs också: Vad är 5:2 dieten?

1. Fasta under 5:2 diet – När och hur?

Under 5:2 dieten så kan du själv välja vilka två dagar som du önskar att fasta under, så länge det är 1 vanlig dag mellan fastedagarna. Vi rekommenderar inte att fasta 2 dagar i sträck. Ett vanligt sätt är att planera veckorna på, är att fasta under måndagar och torsdagar.

Vad ska du äta under fastedagarna? Det är i regel en av följande rutiner som de flesta följer under 5:2 dieten:

3 små måltider

3 små måltider är lätt att dela upp i frukost, lunch middag. Kom ihåg att det totala intaget är 500-600 kalorier, vilket gör att du måste välja små måltider på 150 – 250 kalorier som mättar. Nutriletts måltidsersättare är ett bra alternativ för att kontrollera antalet kalorier som du får i dig under en måltid.

Läs mer om Nutriletts barer!

2 större måltider

Väljer du att äta 2 större måltider per dag så är lunch och middag en bra lösning. Här kan du laga större och nyttiga måltider som innehåller mellan 250 – 300 kalorier.
På Nutrilett har vi massvis med nyttiga recept som passar bra under fastedagarna.

Upptäck våra recept här!

Under 5:2 dietens fastedagar så är det viktigt att du får i dig näringsrik kost, högt på fiber, lågt på kalorier som samtidigt mättar.

Här listar vi några exempel:

 • Stor portion med grönsaker
 • Nutriletts 5 veckors diet
 • Naturell yoghurt med bär
 • Kokt ägg
 • Grillad fisk eller magert kött
 • Soppa, tomat-, blomkål- eller grönsakssoppa
 • Kaffe
 • Te

2. Hur mycket ska du äta under de vanliga dagarna?

Under de resterande 5 dagarna kan du äta normal kost, men passa på att du inte kompenserar för de två fastedagarna under veckan. Det är viktigt att tänka på att normal kost inte betyder att du kan äta precis vad du vill. Vi rekommenderar därför att du äter samma mängd som du har gjort utan 5:2 dieten.
Om du är osäker på hur många kalorier du borde äta under de 5 vanliga dagarna så kan du använda en kalkylator för att räkna ut detta.
Dessa kalkylatorerna räknar bland annat ut BMR (basal metabolic rate) och TDEE (total daily energy expenditure), baserat på ålder, vikt, höjd, aktivitetsnivå och kön. BMR är hur mycket kroppen förbränner under 24 timmar av sig själv, och TDEE visar antalet kalorier du behöver varje dag för att hålla vikten.

Läs också: Nutrilett och 5:2 dieten

3. Träning och fasta

En annan sak som är viktig att tänka på är träningen under fastan. Träningen borde vara lätt och intensiteten borde hållas nere. Detta är för att man behöver energin från kolhydrater, och på fastedagarna får man i sig minimalt med detta.
Ska du träna dagen efter en fastedag? Detta borde ske sent på dagen, så att dina energi-lager är påfyllda igen.

4. När hungern tar över

Efter de första fastedagarna kan du i perioder känna att hungern tar över. Det är också vanligt att känna sig svagare än vanligt. Samtidigt kan du bli överraskad över hur fort hungern kan försvinna, speciellt om du håller dig upptagen med andra saker som jobb eller andra ärenden.
Om du inte är van vid att fasta, så kan det vara smart att ha en bar eller annan snacks tillgänglig de första dagarna, om du skulle känna dig svag. Om du känner dig dålig eller yr de första dagarna, måste du omedelbart få i dig mat och uppsöka en läkare för vidare råd.

5. Dessa personer borde undgå 5:2 dieten

5:2 dieten är inte för alla. Det är därför man borde finna den diet som fungerar bäst för sin kropp. Dessa personer borde undgå 5:2 dieten:

 • Personer med en historia med ätstörningar
 • Personer som ofta upplever fall i blodsockret
 • Gravida, ammande mödrar, tonåringar, barn och personer med typ 1 diabetes
 • Personer som er undernärde, underviktiga
 • Kvinnor som försöker bli gravida eller som har fertilitetsproblem

Män som kvinnor borde alltid vara försiktiga när de startar med en form av fasta, och sluta direkt om biverkningar uppstår.

5-2-dieten

Bästsäljare