Viktminskning med hjälp av träning

Har du som mål att gå ner i vikt, men tycker att det är svårt att hitta en träningsform som optimerar viktminskningen? I den här artikeln kan du läsa mer om vad du främst bör fokusera på och vad du bör äta i samband med träningen.

Vilken är den bästa träningen för att gå ner i vikt?

Att röra på sig och träna är positivt både för den fysiska och mentala hälsan och kan resultera i starkare muskler, bättre balans och ökad smidighet. Men fysisk aktivitet kan också hjälpa dig att gå ner i vikt och på så sätt få dig att nå dina viktminskningsmål. Så vilken träningsform är egentligen mest effektiv när det kommer till viktnedgång? Nedan följer några olika typer av träning som kan ge effektiva resultat:

Konditionsträning

När du ägnar dig åt konditionsträning förbättrar du bara din kondition och uthållighet.

Du som är nybörjare bör satsa på ett lite lugnare tempo i början för att komma igång på ett bra sätt och säkerställa att kroppen har hunnit bygga upp sig ordentligt. Du ska bli svettig, men det kan vara bra att låta den tuffare träningen vänta tills du har kommit några veckor in i träningsrutinen.

Bra konditionsträning för viktminskning är till exempel simning, löpning, cykling, trappmaskin eller crosstrainer. Försök även att variera mellan dessa träningsformer för att träna hela kroppen och få variation i träningen. Genom att byta träningsform minskar du även risken för att överbelasta vissa delar av kroppen.

Styrketräning

Det bästa tipset att gå ner i vikt så effektivt som möjligt är att sträva mot en bra kondition och större muskelmassa. Men även om styrketräning inte förbrukar lika mycket energi som konditionsträning, så kommer kombinationen av den ökade energiförbrukningen och muskelmassan att resultera i att du förbrukar mer energi både under och efter träningspasset samt upprätthåller en något högre ämnesomsättning under vila. Om du bara tränar kondition och äter enligt en hälsosam diet är risken att du tappar i muskelmassa, men genom att varva med styrketräning kommer du att kunna upprätthålla både viktminskning och starka muskler!

Vardagsmotion och promenader

För att hålla energiförbrukningen och ämnesomsättningen på topp är det viktigt att röra sig lite varje dag! Promenader och vardagsmotion spelar därför också en viktig roll för din viktminskning. Försök att ägna dig åt cirka 60 minuter fysisk aktivitet varje dag. Denna timme kan innehålla alltifrån promenader och yoga till att välja trapporna istället för hissen.

Spana även in våra 16 övningar för hemmaträning som kan hjälpa dig att gå ner i vikt!

 

Vad ska du äta efter träningen?

Okej, nu har du lite mer koll på vilken typ av träning du ska fokusera på för att gå ner i vikt. Men vad ska du egentligen äta efter träning för att optimera din viktminskning? Kosten spelar nämligen en viktig roll i hur mycket du kan tappa i vikt varje vecka. Försök att byta ut en dålig vana mot en bra i taget för att göra omställningen så hållbar som möjligt.

Efter träning bör du få i dig proteinrik mat. Detta hjälper musklerna att återhämta sig och ett regelbundet proteinintag är viktigt för att bibehålla din muskelmassa vid viktnedgång. Bra tips på proteinrika livsmedel är bönor, linser, kyckling, fisk, keso, ägg och kvarg. Har du inte tillgång till något av detta finns det många proteinrika bars och shaker tillgängliga på marknaden. I övrigt gäller det att äta en mångsidig kost med mycket näring för att hålla energin på topp och utesluta onödigt socker och snabba kolhydrater.

Bästsäljare