Gå ner i vikt med promenader

För att gå ner i vikt gäller det både att äta bra och röra på dig regelbundet. Många tänker nog att träning måste inkludera tunga vikter eller många timmar på gymmet för att det ska ge resultat, men så är det faktiskt inte. Här kan du läsa mer om promenader som träningsform och vilka fördelar det har på din viktnedgång och generella hälsa.

Fördelar med att promenera

Många kan nog stämma in i att promenader är ett riktigt bra botemedel för de där dagarna i livet när allt känns lite extra tufft. Oavsett om man känner sig stressad, nedstämd eller trött kan lite frisk luft och rörelse faktiskt få allt att kännas lite lättare. Vad beror det på? Jo, utöver att du får tid att låta tankarna flöda fritt och bearbeta det som känns jobbigt så frigörs nämligen särskilda må-bra-ämnen i hjärnan, serotonin, dopamin och endorfin, när du rör på dig. Dessa gör att du känner dig piggare och gladare och kan därmed ge dig den energiboost du behöver.

Men utöver dessa hälsofrämjande fördelar så kan promenader också hjälpa dig att gå ner i vikt. Du behöver alltså inte ägna dig åt styrka eller högintensiv träning, även om det såklart också är effektivt, utan det kan räcka att gå på promenader eller raskare powerwalks några gånger i veckan.

Hur ofta och länge måste jag promenera för att gå ner i vikt?

När du promenerar så förbränner kroppen kalorier, precis som vid all annan träning. Och precis som vid all annan form av viktnedgång så är grunden till ett lyckat resultat att göra av med mer kalorier än du får i dig. Hur länge, snabbt eller ofta du ska gå beror alltså på din kosthållning i övrigt. Man brukar säga att kosten utgör ungefär 80 % när det kommer till viktnedgång, så se till att ta fram en bra kostplan som ett komplement till dina promenader. Så länge du äter bra och ser till att ligga på ett kaloriunderskott räcker alltså promenader gott som träning för att gå ner i vikt.

Ett bra upplägg för att behålla motivationen och promenera så ofta som möjligt kan vara att följa ett 5:2-program! Det innebär att du tar två lugnare promenader och fem raskare powerwalks i veckan. Det bästa av allt är att upplägget passar alla och det kräver inget gymkort eller någon speciell utrustning!

Hur många kalorier gör jag av med under en promenad?

Det är svårt att svara exakt på hur många kalorier du förbränner under en promenad eftersom det beror på fler individuella faktorer. En lugn promenad på en timme brukar förbränna cirka 270 kalorier, medan en rask powerwalk i en timme kan förbränna cirka 420 kalorier. Ett bra tips är att ladda ner en app som kan hjälpa dig att mäta både avstånd och tid och utifrån din vikt ge ett hum om hur många kalorier du har förbränt.

Bästsäljare