Fördelar med vardagsmotion

Fördelar med vardagsmotion

Vår kropp är skapad för att röra sig, men i en stillasittande och stressig vardag kan det vara svårt att upprätthålla regelbunden aktivitet. De flesta av oss vet att träning är bra för hälsan, men vardagsstressen gör att det ofta är svårt att klämma in det i schemat. En stillasittande vardag är dålig för både vår fysiska och psykiska hälsa, men med små vardagsmedel kan vi vända den negativa effekten. I den här artikeln tittar vi närmare på olika vardagsaktiviteter och hur du enkelt kan skapa mer rörelse i din vardag. Forskning visar att vardagsaktiviteter har en mycket positiv effekt på vår hälsa och bidrar till en balans i kroppen och bättre livskvalitet. Det är heller aldrig för sent att börja och även små steg i vardagen kan ha stor effekt!

Fysisk aktivitet varje dag

Vardagsmotion kan enkelt förklaras som alla de fysiska aktiviteter vi ägnar oss åt under dagen, där vi använder våra kroppar och förbränner mer energi än vi gör när vi vilar. Här ingår både träning, lätt motion och enkla rörelser i vardagen. Vi får in lite motion varje dag, oavsett om det handlar om att springa till bussen, leka med barnen eller gå ut med hunden. Forskning visar att denna vardagsmotion faktiskt har samma goda hälsoeffekt som systematisk träning och att bara några minuter åt gången har stor effekt. Det krävs därför inte många timmar på gymmet för att uppnå hälsovinster, och aktiviteter som gräsklippning, städning av hemmet och promenader i skog och mark kan bidra positivt till vår hälsa. Varje gång du använder din kropp och dina muskler sker det positiva saker inuti kroppen. Bland annat ökar blodcirkulationen och förbränningen, blodsockret regleras och musklerna stärks!

Hur mycket motion varje dag?

Det rekommenderas att vuxna och äldre ägnar sig åt minst 30 minuters motion varje dag. Detta inkluderar alla fysiska aktiviteter med måttlig intensitet som gör dig varm, ökar din andningsfrekvens och får dig att anstränga dig lite mer. Ju intensivare aktiviteten är, desto bättre effekt. Tips för vardagsaktiviteter:

  • Du kan även dela upp minuterna i mindre sjok under dagen för att få in extra rörelse där det passar.
  • Du behöver inte heller gå till gymmet för att styrketräna, utan lägg dig bara på golvet och kör lite styrkeövningar medan du väntar på middagen. Fokusera gärna på de stora muskelgrupperna i säte och lår för att uppnå maximal effekt på kort tid.
  • Ta trappan istället för hissen och cykla till och från jobbet.
  • Gör lite trädgårdsarbete eller sätt på lite musik och dansa i vardagsrummet.
  • På helgerna kan du gå en promenad i skogen och se till att använda benen istället för bilen så ofta du kan. Vi går varje dag, vilket är jättebra vardagsmotion som även går att kombinera med praktiska sysslor.

Det finns ingen magisk siffra för hur många steg du bör ta om dagen, men om du inte har tillräckligt med tid för träning är detta ett enkelt sätt att öka din aktivitetsnivå. Under promenaden kan du gärna sätta på en podcast, ringa ett viktigt jobbsamtal eller ta sällskap med en vän!

Fysisk aktivitet för bättre mental hälsa

Forskning visar att fysisk träning också har en positiv effekt på vår mentala hälsa och bidrar både till ett bättre humör, mer energi och en bättre sömnrytm på natten. Den fysiska vardagsmotionen gör oss också bättre rustade att hantera stress, vilket kommer väl till pass både på jobbet och i hemmet. Under fysiska utomhusaktiviteter utsätts vi också för mer dagsljus och luft och får vistas i härlig natur. Många av oss spenderar många timmar framför skärmen och vardagsmotion kan bidra till att minska den negativa effekten av stillasittande arbete. Med många små och enkla åtgärder kan vardagsmotionen vara lika positiv för din hälsa som tung, systematisk och långvarig träning. Så även om du inte har möjlighet eller råd att gå på gymmet så kommer du att uppnå stora hälsofördelar genom att hålla dig aktiv i din vardag! Kom igång med din träning redan idag!

Bästsäljare