Kvinna som springer

Känns det omöjligt att springa 1 mil? – så fixar du Tjejmilen!

Känns 1 mil av löpning omöjligt och direkt oinspirerande idag? 1 mil är inte alls är omöjligt, inte för någon!

Klassiska nybörjarfelet
Ett klassiskt nybörjarfel är att man går ut för hårt och springer för snabbt. Löpningen blir lätt ångestfylld då man vet att det kommer att bli jobbigt. Med det enkla knepet som innebär att man sänker farten alternativt går delar av sträckan ökar chansen att löpningen blir varaktig. Lägger du till en bra grundteknik, med en bra hållning (sträck på dig, känn dig stolt) så kan du andas bättre och då blir löpningen genast lättare. Slappna av i axlarna och händerna och försök att lugna andningen.

Spring utifrån tid och inte sträcka
Bestäm dig för att vara ute en viss tid snarare än att du ska springa en viss sträcka, i början kanske det innebär att du går 2/3 av sträckan och springer/lufsar resten, veckan därpå ökar du andelen du springer och till kommande vecka ökar du springdelen ytterligare. Gå i uppförsbackar i början, då det är krävande. Det går snabbare än du tror att förbättra din kondition om du är aktiv 2-3 gånger i veckan.

8 bra tips inför tjejmilen

  1. Planera in din träning, då ökar chansen att den blir av.
  2. Involvera gärna vänner och eller familj i dina träningspass
  3. Definiera dig som en löpare eller en aktiv person. Är du en aktiv person väljer du att röra på dig.
  4. Tänk på löpningen ur ett annat perspektiv, löpningen kan istället vara en upplevelse, du hinner se mer på samma tid som om du hade promenerat.
  5. Variera dig och utforska ditt närområde. Se löpningen som lyxig egen-tid, något du unnar dig och som är bra för dig både fysiskt och mentalt.
  6. Fundera på om du föredrar att springa med andra eller själv, i skogen eller på asfalt. En del vill sätta upp tydliga prestationsmål andra blir stressade av det.
  7. Det tar tid att etablera en vana och att känna att löpningen inte är så tung, för att lura huvudet kan du börja transport-löpa eller ärende-löpa, det är slutmålet som ska vara fokus och tack vare att du är på väg någonstans kan du inte korta din sträcka.
  8. Ha tålamod! På sikt kommer belöningen, våga lita på att det kommer att bli lättare om du håller dig till planen med minst två pass i veckan.

Träningsupplägg
För nybörjaren som vill klara Tjejmilen rekommenderas tre pass i veckan. Första månaden går du alla tre passen raskt, 45-60 minuter, gärna i skogen. Andra månaden byter du ut 1-2 av passen till en rask promenad varvat med löpning. Tredje och fjärde månaden siktar du mot att alla passen ska ha innehålla löpning, utöka sträckan som du springer successivt men håll igång minst 45 min. Ha som mål att öka tiden du springer med ca 5 minuter i veckan. Lägg gärna till 20-30 minuters styrketräning i anslutning till passen.

Tränings-och kostrådgivning och rabatt
Vill du ha kost- och träningsråd av dietisten och personliga tränaren Elmina Saksi och alltid 20% rabatt i webbshoppen? Gå med i Team Willpower 

Lycka till!

Bästsäljare