Hur kan jag kontrollera hungern under min VLCD-diet?

Har du har precis börjat, eller är redan igång med din VLCD-diet men känner dig ofta hungrig? Då kanske du undrar hur du kan kontrollera dina hungerkänslor? Och frågan är vilken typ av hunger det egentligen är du känner av? I den här artikeln hoppas vi kunna ge dig svar på några av de frågorna.

Vad är VLCD? Läs mer här!

Fysisk hunger eller inte?

Ofta kan det vara svårt att skilja på fysisk/faktiskt hunger och aptit. Är man fysiskt hungrig brukar det visa sig genom lågt blodsocker, låg energi och kurrande mage. Då kan det vara bra att äta ett kalorisnålt mål för att få bort den värsta hungern. Om det nu inte är fysisk hunger du känner kan det snarare handla om att känna aptit, alltså önskan om att äta något.

Läs mer: Tips på bra mellanmål

Använd äppeltricket!

Nästa gång du står vid kylskåpet eller rotar i skafferiet och vill ha något att äta, fråga dig själv: ”vill jag äta ett äpple?”. Om svaret är nej, då är det din aptit som talar. Om svaret är ja, är det ofta den fysiska hungern. Drick vatten och få i dig mat regelbundet för att hålla hungern i schack. Kom ihåg att planera dina måltider så att det inte går för lång tid mellan dem.

Tristess?

Känner du dig hungrig eller sugen på något när du är uttråkad? Kanske när du tittar på tv? Tristess är något vi alla känner av till och från och även något som du får arbeta lite med. Du kan helt enkelt behöva acceptera tristessen ibland och inte låta det leda till att du äter extra mat eller snacks. Använd istället stunden till att slappna av, läs en tidning, gå på en promenad, ta ett yogapass eller något annat som känns rätt för dig.

Läs mer: VLCD dietplan för man

Hungrig på eftermiddagen?

Klockan närmar sig 15 på eftermiddagen och du känner att hungern börjar smyga sig på. Energinivån minskar. I det här läget är risken att du stoppar i dig något onyttigt utan att tänka efter som störst. Det bästa sättet för att undvika den här typen av hunger är att ha planerat dina måltider i förväg. Sprid ut måltiderna så att du har plats för ett mellanmål mellan lunch och middag, till exempel i form av en shake. Använd en måltidsplanerare till hjälp för att bäst planera in dina måltider, och för att undvika att bli hungrig under eftermiddagarna.

Läs mer: 15.00: Dygnets farligaste tidpunkt

Läs mer: Gå ned i vikt med en kostplan

Hungrig av stress?

Stressar du mycket i vardagen? Stress kan bidra till att vi gör mindre bra val när det kommer till mat. Vi är ofta mindre kräsna på vad vi äter när vi känner oss stressade. Det är mer sannolikt att vi väljer det som är enkelt och lättillgängligt framför att välja det som var planen från början.

 

VLCD - Diet

Bästsäljare