Hitta din motivation till att gå ner i vikt

Ofta hör man att motivation är en viktig förutsättning för att kunna gå ner i vikt. Men vad är motivation och hur fungerar den? Och om man väl har hittat motivation till att gå ner i vikt, hur ser man till att den inte försvinner? Vi delar med oss av några tips och tankar som kan hjälpa dig på vägen.

Hitta din individuella motivation till att gå ner i vikt

Vad är drivkraften till att du vill gå ner i vikt? Motivation handlar om vad vi har för drivkraft till det vi gör. Skriv ner vilka fördelar du ser med att gå ner i vikt. Det kan handla om att du vill känna dig piggare och orka mer, eller bli friskare och starkare. Om du har klart för dig vad din individuella inre motivation bottnar i, är det enklare att hålla fast vid den.

Läs mer: Gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt

Få motivation till bantning genom tydliga mål

Ditt huvudmål och dina delmål är viktiga faktorer för att hålla motivationen uppe. Ett vanligt misstag är att man sätter upp orealistiska mål som inte riktigt är anpassade efter den egna livssituationen. Om man sedan inte lyckas uppnå målen eller stöter på motgångar tappar man lätt motivationen helt.

Belöna dig själv och uppmärksamma dina framsteg när du når ett nytt delmål. Boka in en massage eller köp en fin tröja – berätta för dig själv att du är duktig! En bra morot att se fram emot kan vara en effektiv drivkraft och en stor del av motivationen.

Ta hjälp av andra

Om du är öppen med din resa kan andra förstå och peppa dig längs vägen. Nära och kära kan vara ett tryggt stöd och de kan hjälpa dig att behålla motivationen om du har en tuff dag.

Du kan också få stöttning och motivation genom att gå med i Willpower där medlemmarna i gruppen peppar varandra under resans gång. Det kan vara skönt att ingå i en grupp där alla delar viljan att förändra sin livsstil.

Öva dig på att använda din motivation

Motivationen är något som förändras under livets gång och som ser väldigt olika ut under olika perioder. Om du tar med dig de här tankarna kan du öva dig på att använda din motivation på ett medvetet sätt för att gå ner i vikt.

Läs mer: Behåll din motivation under dieten

4 snabba tips för att behålla din motivation till bantning:

  • Lägg ner lite krut på att förstå hur just din motivation fungerar.
  • Formulera konkreta mål och var tydlig med varför du vill uppnå dem.
  • Sätt upp realistiska och utmanande delmål och belöna dig själv under resans gång.
  • Ta hjälp av andra människor.

Källa: Marie Brochmann, kostrådgivare och Sabina Dufberg, personlig tränare.

Bästsäljare