Motivation – Vad är det och hur hittar du din motivation?

Man får ofta höra att motivation är en viktig förutsättning för att klara av att gå ner i vikt och/eller hitta nya hälsosamma vanor. Men vad är motivation och hur fungerar det? Och om man har hittat motivationen att gå ner i vikt, hur kan man se till att den inte försvinner? Här delar vi med oss av några tips och tankar som kan hjälpa dig på vägen.

Vad är motivation?

Motivation kan ofta vara svårt att hitta, men vad är motivation egentligen? När du är motiverad får du en drivkraft att genomföra det du vill uppnå, du är nyfiken och känner beslutsamhet. Motivation är det som får dig att påbörja och genomföra något, vare sig det handlar om en livsstilsförändring eller en uppgift på jobbet. Motivationen är ofta svår att hitta om det handlar om en uppgift som inte är lika givande eller där vägen till målet kan kännas lång. Då gäller det att jobba på sig själv, ta reda på vad som motiverar en och komma på vad man behöver för att påbörja/slutföra uppgiften för att kunna göra det som krävs för att nå målet.

Läs också: Så lyckas du med att förändra din livsstil

Inre och yttre motivation

Det finns olika typer av motivation och dessa kan klassificeras som inre och yttre motivation. Inre motivation är när man utför en uppgift på grund av att man känner ett intresse för den och ser själva uppgiften som en belöning i sig. Att sticka, träna, lösa korsord eller lägga pussel kan vara exempel på inre motivation – med andra ord, du gör något du gillar att göra och du gör det för att tillfredsställa dig själv. Det är bara ett plus att resultatet blir ett stickat plagg, en starkare kropp eller glädje över ett löst korsord eller pussel. Handlingen i sig ger dig glädje och motivation att fortsätta.

Om du å andra sidan vill uppnå en belöning eller ett mål utanför själva uppgiften kan det beskrivas som yttre motivation. Exempel på yttre motivation kan vara högre lön, priser eller beröm. Här utför du uppgiften för att få ett pris för dina ansträngningar, eller kanske för att undvika något negativt. Resultatet kan vara svårare att nå med yttre motivation om du bara fokuserar på slutresultatet och inte på hela resan/delmål.

Läs också: Hur behåller jag motivationen?

Så får du motivation

Motivation kan vara både lätt och svårt att locka fram beroende på vilken uppgift det handlar om eller vilket mål man vill nå. Den inre motivationen kan uppfattas som lättare att hitta då själva resan är en belöning i sig, till skillnad från till den yttre motivationen som motiveras av en belöning.

Om du till exempel vill gå ner x antal kilo i vikt, men tycker att livsstilsförändringen i sig är svår, tråkig och inte för dig – då blir det sannolikt mycket svårare att hålla uppe motivationen. Nyckeln här är att hitta glädje i att laga hälsosammare mat eller att hitta en aktivitet som du tycker om och som samtidigt hjälper dig att gå ner i vikt. Då kommer motivationen inifrån, inte nödvändigtvis för att du bränner kalorier, utan för att du älskar aktiviteten i sig. Allt det andra blir bara en bonus.

Du motiveras som sagt av olika saker. Vissa tycker att den inre motivationen fungerar bäst, medan andra motiveras mer av yttre faktorer. Till exempel tävlingar med ett pris – såsom att springa ett maraton för att vinna. Här är det viktigt att hitta det som motiverar dig, oavsett vilka inre eller yttre faktorer som spelar in. Gör ditt mål till din motivation.

Träningsmotivation

När man ska hitta träningsmotivation är det alltså viktigt att ta reda på vilka mål du vill sätta upp för dig själv. Tränar du för att gå ner i vikt, eller tränar du för att bli starkare? Du kanske tränar för att hålla jämna steg med dina barn eller för att du vill göra vardagen lite enklare. Oavsett vilket mål du sätter måste du jobba med dig själv för att hitta din motivation. Motivationen kommer nämligen inte att komma av sig själv varje dag resten av livet – så det är viktigt att komma ihåg vad huvudmålet är och sätta mindre delmål längs vägen. För varje mål du når blir det lättare att hålla uppe träningsmotivationen – och vips så har du kanske nått huvudmålet och kan sätta nya och större mål.

Vissa behöver extra hjälpmedel för att gå ner i vikt eller komma igång med sin träning, och då är en coach ett mycket bra alternativ. Läs mer om vår tjänst Nutrilett Viktsupport Plus och Nutrilett Viktsupport Coaching här!

Hitta din individuella motivation att gå ner i vikt

Varför vill du gå ner i vikt? Motivation handlar om vilken drivkraft vi har för det vi gör. Skriv ner vilka fördelar du ser med att gå ner i vikt. Det kan handla om att du vill känna dig piggare och orka mer, eller att du vill bli starkare. Om du har klart för dig vad som är källan till din individuella motivation är det lättare att hålla fast vid den.

Läs också: Behåll din motivation under dieten

Få motivation att gå ner i vikt genom tydliga mål

Huvudmål och delmål är viktiga faktorer för att hålla motivationen uppe. Ett vanligt misstag är att sätta orealistiska mål som inte passar ens livssituation. Om man då misslyckas med att nå sitt mål eller stöter på motgångar är det lätt att tappa motivationen helt.

Belöna istället dig själv och fokusera på dina framsteg när du har nått ett nytt delmål. Boka en massage eller köp en fin tröja – säg till dig själv att du gör ett bra jobb! En bra morot att se fram emot kan vara en effektiv drivkraft och en stor del av motivationen.

Ta hjälp av andra

Om du är öppen om din resa kan andra förstå och uppmuntra dig på vägen. Nära och kära kan vara ett tryggt stöd och de kan hjälpa dig att hålla dig motiverad om du har en tuff dag.

Du kan också få stöd och motivation genom att gå med i Willpower, där medlemmarna i gruppen uppmuntrar varandra på vägen. Det kan vara skönt att vara en del av en grupp där alla delar viljan att förändra sin livsstil.

Öva på att använda din motivation

Motivation är något som förändras under livet och som kan se väldigt olika ut under olika perioder. Om du tar med dig dessa tankar kan du medvetet öva på att använda din motivation för att gå ner i vikt.

4 snabba tips för att hålla uppe motivationen för viktminskning:

  • Lägg ner lite tid på att förstå hur din motivation fungerar.
  • Formulera specifika mål och var tydlig med varför du vill uppnå dem.
  • Sätt realistiska och utmanande delmål och belöna dig själv på vägen.
  • Ta hjälp av andra.

Bästsäljare