Gå ner i vikt utan träning

Behöver du gå ner i vikt utan träning på grund av skada eller sjukdom som gör att du måste begränsa fysisk aktivitet? Eller är du inne i en period där du inte har motivation eller tid att träna? Det är möjligt att gå ner i vikt men det kräver en strängare kosthållning.

Hur gå ner i vikt utan träning

För att gå ner i vikt utan träning måste du äta mindre energi (kcal) är du förbrukar. Vilken slags mat du väljer är avgörande för hur mycket du kommer att gå ner i vikt.

Det kan löna sig att välja mat som mättar mycket utan att innehålla så mycket kcal. Den här faktorn blir extra viktig om du ska gå ner i vikt utan fysisk aktivitet. Fokusera på att äta mat med mycket proteiner och fibrer då dessa energigivande näringsämnen mättar mycket per kcal.

Utgå från tallriksmodellen där 1/4 av måltiden består av magert protein som kyckling, nötkött, fisk, skaldjur, ägg eller magra mejeriprodukter. Undvik hel- och halvfabrikat då dessa livsmedel ofta innehåller mer fett och salt. Förutom att protein mättar bra är ett högt relativt intag av protein viktigt för bevarande av muskelmassa. Vid viktnedgång förlorar du muskelmassa men du kan minska förlusten genom att äta proteiner.

Halva tallriken fyller du med grönsaker, gärna fiberrika sådan som rivna rotfrukter, broccoli och blomkål och sista 1/4 av måltiden består av fiberrika matgryn, quinoa, fullkornspasta/ris eller grövre bröd. I fiberrika kolhydratkällor med nyckelhålsmärkningen finns inte bara mättande fibrer utan även en hel del protein. Mycket forskning tyder på att det är lättare att gå ned i vikt om fiberintaget är högt och äter du enligt ovanstående tallriksmodell kommer du att komma upp i de nordiska näringsrekommendationer för kostfibrer som är 25-35 g per dag.

Tänk även på att mellanmålen ska innehålla protein och fibrer, som t ex ett fröknäcke med matigt mellanmål. Bra proteinrika pålägg är skinka, kalkon, kyckling, rostbiff, ägg, rökt lax, ägg, keso, makrill i tomatsås, sill. Andra smarta mellanmål är kvarg, yoghurt eller fil med bär, omelett eller havregrynsgröt gjord på lättmjölk.

 

Läs också: Gå ner i vikt med kostplan

Hålla vikten utan träning

Väljer du att äta bröd så lusläs innehållsförteckningen och välj då bröd bakat på rågmjöl med hela korn, mycket frön och kärnor. Kan du få in grönsaker i dina mellanmål så ökar du inte bara mättnadskänslan utan får även i dig fler näringsämnen i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Sammanfattningsvis behöver du vara lite strängare mot dig själv vid en viktnedgång utan fysisk aktivitet. Planeringen är viktig för att föregå hungern, ha med dig ägg, Nutrilettbar eller en frukt och några nötter i väskan så minskar risken för att du ska göra mindre genomtänkta matval.

 

Bars

Bästsäljare