Gå ner i vikt utan att träna

Gå ned i vikt utan att träna med rätt kostvanor

Att äta sig smal, går det? Kostrådgivaren Marie Brochmann ger sina bästa tips till ett hälsosammare liv för dig som vill gå ner i vikt – och hålla dig kvar där.

Gå ned i vikt utan att träna?

Träning i all ära, men kosten är kanske det allra viktigaste att få kontroll över om du vill gå ner i vikt. Det är också där de allra flesta stöter på motgång.

Man kan gå ner i vikt utan att träna, även om du både mår bättre och tappar vikt snabbare med hjälp av träning. Däremot kan du aldrig gå ner i vikt om du äter fler kalorier än du gör av med, hur mycket du än rör på dig.

Kanske tränar du flera gånger i veckan utan att se några stora framsteg, känner dig besviken och tänker att du kanske borde ge upp? Då kan boven i dramat vara din kost. För handen på hjärtat, har du någon gång reflekterat över storleken på portionerna, äter du alltid tills du är proppmätt, och har du kanske några “fuskdagar” för mycket per vecka?

Det hela är egentligen ganska enkel matematik: så länge du gör av med mer än du tar in och ligger på ett kaloriunderskott kommer du att minska i vikt. Nyckeln till framgång är därlör att äta sunt i kombination med regelbunden motion.

Läs också: Vanliga misstag som gör at du inte går ner i vikt

Ät dig smal på rätt sätt

Det finns mängder av olika dieter: 5:2, LCHF, juicedieter med mera. Vilken är egentligen bäst, och kan man äta sig smal med hjälp av en diet?

– Du kan gå ner i vikt och förbränna fett på de flesta dieter, så länge du ligger i ett kaloriunderskott. Du kan till och med gå ned i vikt genom att enbart äta choklad! Men då är problemet istället att du inte får i dig alla viktiga näringsämnen som du får genom en sund kosthållning, säger Marie Brochmann.

Rent praktiskt går det alltså att äta sig smal med hjälp av chokladkakor, men det är knappast att rekommendera. Marie menar att för ensidig kost gör att kroppen inte får i sig all den näring den behöver, vilket gör att dieten blir dömd att misslyckas i längden.

“Kickstarter-paket”, som exempelvis VLCD-dieter, passar bra för överviktiga personer som behöver snabba resultat, både av hälsoskäl och för motivationens skull.

Men man får inte glömma nästa utmaning, som handlar om att hålla vikten över tid och få ett långsiktigt resultat. Då gäller det att träna och äta på ett sätt som gör att du kan hålla motivationen uppe. Du kan exempelvis tillåta dig själv några fuskdagar, men du kanske kan hålla dig till en i veckan istället för tre.

Läs också: Gå ner i vikt med en kostplan

5 snabba supertips från Marie för dig som vill äta dig smal:

  • Få in 5-6 måltider om dagen: frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat.
  • Gör en aktivitetskalender vecka för vecka där du planerar både mat och träning.
  • Variera måltiderna så du inte tröttnar på att äta samma mat om och om igen
  • Lägg ner lite tid på att hitta roliga och inspirerande recept. Kolla på bloggar, hemsidor med mera. Det är bara fantasin som sätter gränserna!/li>
  • Våga anlita professionell hjälp om motivationen tryter, exempelvis en PT eller dietist.

Med Nutriletts diet kan du gå ner i vikt utan att träna:

Bästsäljare