Vegetarisk moussaka med aubergine, squash och kikärter

Vegetarisk moussaka med aubergine, squash och kikärter

13 July 2023

|

Uppdaterad 6 November 2024

Skriven av:

Julia Bianca Ferro

Ugnsrätten moussaka är en traditionell grekisk rätt som smakar lika gott utan kött. Den är dessutom lätt att tillaga. Perfekt för den köttfria måndagen eller om någon i familjen är vegetarian.

Portioner:

4

Tillagningstid:

00:00:00

Ingredienser:

  • 1 förpackning TORO grekisk Moussaka
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 2 msk neutral matolja
  • 1 förpackning kikärter
  • 3,5 dl vatten
  • 5,5 dl mjölk
  • 1 tsk timjan
  • 100 g ost

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 °C.
  • Skär squash och aubergine i skivor. Stek lätt i olja och lägg upp på en tallrik. Häll ner kikärterna i en kastrull och tillsätt innehållet i påsen märkt "köttsås" (den innehåller inget kött, utan är en blandning för tomatsåsen), tillsätt vatten och koka i ca 2 min. Rör om då och då.
  • Koka upp innehållet i påsen märkt "potatisskivor i ljus sås" med mjölk. Låt småkoka i 5 minuter.
  • Varva kikärtssås, aubergine och squash samt potatisskivor i ljus sås i en ugnsfast form som rymmer ca 2 liter. Smörj först formen med matlagningsspray, olja eller smör. Strö över riven ost och grädda i 225 °C i 20-25 minuter i mitten av ugnen tills osten har fått en gyllene färg. Smaklig måltid!
  • Servera gärna tillsammans med grekisk sallad: Skär gurka, tomat och rödlök i bitar och toppa med lite fetaost och oliver. Ringla över dressing av olivolja, citron, salt och peppar. Dröm dig nu bort till vackra Grekland.