Nyttiga och goda recept på maträtter

Nyttig mat behöver som tur är inte vara särskilt krånglig. Faktum är att nyttiga recept oftast är de allra enklaste att tillaga, och dessutom är det riktigt gott. Att äta mat som är både mättande och har ett lågt kaloriinnehåll är ett hälsosamt sätt att kontrollera sin vikt på. Här har vi samlat några recept som är kalorisnåla, nyttiga och passar utmärkt att laga en vanlig vardag till lunch eller middag.

Het tomatsoppa med soltorkade tomater

Soppor är ofta enkla att laga och värmer gott under vintern. Detta nyttiga recept är både gott och mättande, trots att det bara innehåller drygt 200 kcal/portion. Receptet är beräknat för 4 portioner.

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 burkar passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • Tabasco, salt och peppar
  • Soltorkade tomater

Gör så här:
Stek löken i lite olja några minuter tills den blir mjuk. Rör i de passerade tomaterna tillsammans med soltorkade tomater, vatten, matlagningsgrädde och buljongtärningarna. Låt soppan koka på svag värme i några minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med tabasco, salt och peppar efter tycke och smak innan servering.

Hokus pokus-recept för en nyttig lunch eller middag

Svårt att veta hur du ska kombinera ihop en nyttig måltid? Här är en bra guide över hur du kan slänga ihop en både god och nyttig middag eller lunch utan att behöva ha något specifikt recept i bakfickan.

  1. Se till att halva tallriken består av grönsaker och/eller rotfrukter.
  2. Välj mellan 2,5 dl kokt ris, 3,5 dl kokt pasta eller 3 medelstora potatisar.
  3. Lägg till 125-150 gram kött, fisk, fågel eller ägg.

Om du är sugen, smaksätt med ¾ dl mager sås gjord på exempelvis smaksatt keso, kesella eller kvarg. Vill du ha något extra kan du lägga till en skiva knäckebröd med 1 tsk lättmargarin. Välj vatten som dryck till maten.

Variera de olika ingredienserna och var generös med goda örter (gärna färska) som kan sätta god smak på din rätt utan att göra den onyttig.

Vegetarisk gratäng med rosmarin

En grönsaksgratäng tillagar sig praktiskt taget själv i ugnen och är en både nyttig och billig måltid. Detta recept är beräknat för 4 portioner och innehåller mindre än 500 kalorier per portion.

Ingredienser:

  • 2 zucchinis
  • 2 paprikor
  • 1 msk olja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2½ dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1½ dl mager riven ost
  • 2 vitlöksklyftor
  • Några kvistar färsk rosmarin
  • Salt och peppar

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Skiva zucchini och paprikorna och lägg dem tillsammans med rosmarin i en smord ugnssäker form. Ringla över oljan och tillaga sedan cirka 8-10 minuter i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och vispa ihop pressad vitlök, mjölk, ägg och ost. Häll blandningen över grönsakerna och tillaga i mitten av ugnen i 25-30 min. Låt stå några minuter innan servering!

Bästsäljare