


Nyttig Fiskgratäng
Detta recept på nyttig fiskgratäng ger en rejäl och mättande portion och innehåller maximalt med proteiner samtidigt som fett- och kolhydratinnehållet är lågt. En nyttigare och absolut godare variant av fiskgratäng. Det bästa med att laga mat i ugnen, är att man sparar massa tid – och maten ”lagar sig själv”. Allt kan förberedas i förväg och bara ”kastas in i ugnen”. Receptet räcker till 2 portioner.
Portioner: 2
Kcal: 554
Ingredienser:
- 1 stort paket fryst torsk, tinad
Mos:
- 1 mellanstort blomkålshuvud
- 1/2 kålrot
- 0.5 dl Pofiber
- 2 stk Äggulor
- 1 dl Cottage cheese, mager
- 1 tsk Salt
- 0,5 tsk Peppar
Sås:
- 2 dl Grekisk yoghurt (Tine 8%)
- 1 klyfta Vitlök
- 1 msk Dill, torkad
- 1 msk Saft av pressad citron
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Peppar eller citronpeppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
Mos:
- Skär blomkål och kålrot i mindre bitar. Koka i vatten tills det är mjukt.
- Häll upp i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.
- Mixa sedan ihop de kokta grönsakerna med pofiber, äggula, cottage cheese och kryddor i en matberedare.
Sås:
- Rör ihop yoghurt med kryddorna, pressad vitlök och pressad citronsaft.
Gratängen:
- Lägg det tinade torskblocket i mitten av en ugnsfast form.
- Bre ut moset runt torsken och häll såsen på torsken. Sätt i ugnen ca 30 minuter eller tills moset fått lite färg och fisken är genomlagad.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Dekorera är helt valfritt, jag tog rädisor och några räkor som låg i kylen.
Per portion:
Kcal: 554
Fiber g: 9
Proteiner g: 75
Fett g: 16
KH g: 35
Socker g: 19