LCHF moussaka med ostsås. Foto.

LCHF-moussaka med ostsås

En LCHF-moussaka kräver lite tid och arbete – men den goda smaken är definitivt värd det! Den här traditionella grekiska rätten är egentligen tänkt att tillagas på lamm, men smakar minst lika bra med nötfärs. Ostsåsen är grädden på moset och gör rätten till en riktig festmåltid! Varje portion innehåller 692,6 kalorier och 15,6 g kolhydrater.

Recept av Evelina Söderholm

Portioner: 4
Tillagningstid: 00:45:00
Kcal: 692,6

Ingredienser:

  • 3 auberginer
  • 4 msk olivolja
  • Salt

Fyll:

  • 400 g köttfärs
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 400 g hackade tomater
  • 1 msk oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning
  • Salt
  • Svartpeppar

Ostsås:

  • 2 dl vispgrädde
  • 75 g riven grana padano-ost
  • 2 äggulor
  • ½ krm svartpeppar

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter.
  2. Stek köttfärsen tillsammans med vitlök och lök. Tillsätt salt och peppar. När köttfärsen har fått färg – tillsätt de grovhackade tomaterna, oregano, buljongtärning och tomatpuré. Låt koka i 5 minuter.
  3. Smörj en form och lägg ett lager aubergine i botten. Varva aubergine och köttfärsblandningen – börja med aubergine och avsluta med köttfärsblandningen.
  4. Rör ihop ost, äggula och grädde i en kastrull. Värm försiktigt så att såsen tjocknar, men låt den inte börja koka. Smaka av med peppar.
  5. Häll ostsåsen över moussakan. Tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter. Servera!

Näringsinformation

Kalorier:
692,6
Fiber (g):
4,9
Proteiner (g) :
30,3
Fett (g) :
56,0
Kolhydrater (g) :
15,6
Socker (g) :
12,9

Vad tycker du om receptet?

(0 Recensioner)
Din recension

Bästsäljare