LCHF-moussaka med ostsås
15 March 2022
|Uppdaterad 6 November 2024
Skriven av:
En LCHF-moussaka kräver lite tid och arbete – men den goda smaken är definitivt värd det! Den här traditionella grekiska rätten är egentligen tänkt att tillagas på lamm, men smakar minst lika bra med nötfärs. Ostsåsen är grädden på moset och gör rätten till en riktig festmåltid! Varje portion innehåller 692,6 kalorier och 15,6 g kolhydrater.
Recept av Evelina Söderholm
Portioner:
4
Tillagningstid:
00:30:00
Kcal:
692,6
Ingredienser:
- 3 auberginer
- 4 msk olivolja
- Salt
Fyll:
- 400 g köttfärs
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 gula lökar, finhackade
- 400 g hackade tomater
- 1 msk oregano
- 1 msk tomatpuré
- 1 buljongtärning
- Salt
- Svartpeppar
Ostsås:
- 2 dl vispgrädde
- 75 g riven grana padano-ost
- 2 äggulor
- ½ krm svartpeppar
Så gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter.
- Stek köttfärsen tillsammans med vitlök och lök. Tillsätt salt och peppar. När köttfärsen har fått färg – tillsätt de grovhackade tomaterna, oregano, buljongtärning och tomatpuré. Låt koka i 5 minuter.
- Smörj en form och lägg ett lager aubergine i botten. Varva aubergine och köttfärsblandningen – börja med aubergine och avsluta med köttfärsblandningen.
- Rör ihop ost, äggula och grädde i en kastrull. Värm försiktigt så att såsen tjocknar, men låt den inte börja koka. Smaka av med peppar.
- Häll ostsåsen över moussakan. Tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter. Servera!
Näringsinformation
Kalorier
692,6
Fiber (g)
4,9
Proteiner (g)
30,3
Fett (g)
56,0
Kolhydrater (g)
15,6
Socker (g)
12,9