)
Nyttig och kalorisnål chokladkaka med kakao
10 May 2019
|Uppdaterad 26 May 2025
Skriven av:
Detta recept är ett utmärkt alternativ för dig som vill njuta av en chokladkaka med lägre sockerhalt och kalorier. Kombinationen av kakao och kaffe ger en djup smak, och användningen av dadlar och sötströ bidrar till sötma utan att använda raffinerat socker.
Lycka till med bakningen!
Recept av Evelina Söderholm
Portioner:
10
Tillagningstid:
00:50:00
Kcal:
197
Ingredienser:
- 4 st äggvitor
- 12 färska dadlar utan kärnor
- 1 dl rapsolja
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl fettfri mjölk
- 1 dl kakao
- 1 msk stark kaffe
- 1 dl sötströ *Kolhydrater i sötströ uppfattas inte av kroppen som socker och absorberas därför inte av kroppen*
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Separera äggvitorna från äggulorna.
- Kärna ur och grovhacka dadlarna. Mixa dem tillsammans med äggvitorna i en köksmaskin till en krämig konsistens.
- Tillsätt rapsoljan under omrörning.
- Tillsätt mjölk, sötströ och kaffe, och rör om.
- Tillsätt kakao och mandelmjöl, och rör om till en jämn smet.
- Häll smeten i en rund form (ca 18 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
- Ta ut kakan och låt den vila innan servering.
- Servera gärna med färska bär eller en klick vispad grädde.
Näringsinformation
Kalorier
197,6
Fiber (g)
4.5
Proteiner (g)
5,8
Fett (g)
16
Kolhydrater (g)
6,8 g (varav sockerarter 5,6 g)
Socker (g)
5,6