Hälsosammare pannkakor

Alla älskar pannkakor. Så gör du dem lite nyttigare – och mer mättande. Pannkakor smakar alltid gott och med några enkla knep kan du göra dem lite nyttigare och mer mättande – självklart med lika god smak. Här kommer ett tips på hälsosammare pannkakor från näringsexperten Linn Anne Bjelland Brunborg. Hon har tre aktiva söner som alla älskar pannkakor, så Linn Anne har bra koll på vad som faktiskt går hem:

Grundrecept på pannkaksmet (4 portioner)

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl fullkornsvetemjöl, havregryn och/eller lättkokta havregryn 
  • 5 dl mjölk
  • 4 ägg

Jag använder samma recept till både middags- och dessertpannkakor, men jag gör dem lite tjockare till middag och extra tunna till efterrätt.

Middagspannkakor

Favoriträtten bland både små och stora barn – jag kommer i alla fall aldrig att växa ifrån att ha pannkakor som min favoriträtt.  
 När du tillsätter fullkornsmjöl och havregryn i pannkakssmeten kommer den att bli lite extra mättande. 
 Havre adderar också en god söt smak till pannkakorna. 

Vill du ha ännu lite grövre pannkakor kan du byta ut allt mjöl mot fullkornsmjöl.

Jag gillar att lägga i lite tinad fryst spenat i pannkakssmeten för att göra pannkakorna gröna och fina.  Jag använder cirka 4-6 små nävar fryst spenat som jag kramar ur vattnet innan jag vispar ner den i pannkaksmeten.

Pannkakorna smakar gott tillsammans med skivade tomater och rödlök, grönsallad, gärna lite stekt kyckling eller fetaost och avokado i generösa skivor.

En annan favorit hemma hos oss är att lägga på olika typer av stekt svamp och lök med lite chèvre eller fetaost. 
Då serverar jag gärna en god grönsallad till.

Efterrättspannkakor 

– Jag brukar aldrig tillsätta socker i pannkaksmeten, utan använder hellre något sött på pannkakorna när jag serverar dem till efterrätt. Byt gärna ut lite av mjölet (upp till 50 %) i receptet mot havregryn, lättkokta havregryn eller finmalet fullkornsmjöl för att göra dem lite mer mättande, samtidigt som de kommer att smaka riktigt gott. 

Stek tunna pannkakor och servera dem med vaniljvisp och färska bär. Andra goda tillbehör är en fruktsallad eller Keso med färska bär. 

Ruccolapannkakor med spännande fyllning

Detta är både gott och roligt!

Ett roligt tips är att servera pannkakorna som små paket eller att rulla ihop dem som en wrap.

TID

 30 min

PORTIONER

12 stk

NIVÅ

 Enkel

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 4 ägg
  • smör/margarin för stekning

Fyllning 

  • 1 näve ruccola
  • 6 grillkorvar eller andra korvar
  • ½ burk senap, söt & stark
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 1 liten burk majs
  • ½ förpackning körsbärstomater
  • Lite ruccola 
  • Gräslök eller purjolök

GÖR SÅ HÄR 

  1. Blanda vetemjöl och salt och häll i hälften av mjölken. (Vill du ha lite grövre pannkakor kan du byta ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl finmalet fullkornsmjöl).
  2. Blanda väl tills du har en slät och jämn smet.
  3. Tillsätt resten av mjölken och vispa i äggen
  4. Låt pannkaksmeten stå och svälla i ca.​ 20 min..
  5. Blanda i den hackade ruccolan.
  6. Lägg lite smör i stekpannan och stek tunna pannkakor. Snurra på stekpannan så att smeten fördelas jämnt över hela stekytan. Vänd pannkakorna och grädda dem i några sekunder på den andra sidan.
  7. Lägg de färdiga pannkakorna ovanpå varandra så att de håller sig varma, täck dem gärna med en kökshandduk.

Fyllning:

  1. Skär korvarna i bitar och stek dem snabbt.
  2. Blanda dem tillsammans med lök, majs och tomater delade i mindre bitar
  3. Bred på lite senap över pannkakan och lägg sedan på en klick med fyllning. Avsluta med lite sallad
  4. Vik eller rulla dem som en wrap eller till ett paket..

Så knyter du ihop paketen:

Använd antingen långa gräslöksstrån precis som de är eller långa strimlor av purjolök som du först doppar i kokande vatten och sedan i kallt vatten

Grova pannkakor 

Hur många pannkakor du får beror på hur tunt du steker dem.

Du kan välja att dela upp smeten i två och göra fläskpannkakor av den ena halvan och grova pannkakor med sylt av den andra.

TID

 30 min

PORTIONER

4

NIVÅ

 Enkel

  • 3 dl fullkornsvetemjöl, grovt
  • 1 dl havregryn, lättkokta
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk rapsolja
  • 4 ägg
  • 1 liter mjölk
  • smör för stekning 

Förslag på tillbehör 

  • 1 paket bacon
  • Rårörda jordgubbar

GÖR SÅ HÄR 

(4 portioner)

1. Blanda alla ingredienser och låt pannkaksmeten svälla i 20–30 minuter.  På grund av havregrynen behöver den några extra minuter för att gå ihop ordentligt.

2. Under tiden kan du skära baconet i bitar och steka det gyllenbrunt. Lägg baconet och stekfettet på en tallrik.

3. Stek pannkakorna i smör i en het stekpanna. Häll en skopa smet i stekpannan och snurra på stekpannan så att smeten lägger sig i ett jämnt och slätt lager. De blir lite tjockare än vanliga pannkakor på grund av det grova mjölet. Lägg på några baconbitar och droppa över lite baconfett. 
 De som du ska äta tillsammans med rårörda jordgubbar kan stekas som de är. Vänd pannkakan med en stekspade när den har stelnat på ytan. Stek den gyllenbrun på båda sidor och vik sedan ihop den. 

Så kastar du pannkakor i luften

Har du en liten bra pannkaksstekpanna kan du försöka att vända de tunna pannkakorna i luften. Det är inte särskilt svårt och barnen tycker ofta att det är riktigt roligt att titta på. När barnen är tillräckligt stora kan de testa att göra det själva, säger Plusstid-experten Marit. 

Så här gör du:
Lägg lite smör i en het stekpanna, häll i lite smet och vänd samtidigt på stekpannan så att hela stekytan täcks. När pannkakan har stelnat efter några sekunder kan du känna efter om den lossnar från pannan. Använd stekpannan för att få pannkakan att glida ut, åka upp i luften och sedan landa med den ogräddade sidan nedåt. Efter några sekunder är den färdig och kan läggas upp på en tallrik. 
 

Bästsäljare