Goda & nyttiga recept
7 February 2017
|Uppdaterad 6 November 2024
Skriven av:
Alla recept är för 4 personer
Äppelbiffar med morotstzatsiki
1 1/2 tsk salt
olivolja
500 g nötfärs
2 äpplen
2 tsk timjan
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör
600 g kokt potatis eller sötpotatis
Tzatsiki
1 tsk salt
500 g morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt
Extra grönsaker som du gillar och/eller som är i säsong
Tillagning
Halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs tärningarna i 1 msk olja så att de mjuknar, 1–2 min. Ta upp och låt kallna.
Blanda färsen med salt, timjan och peppar. Blanda i äppeltärningarna. Forma färsen till 8 biffar. Stek biffarna i 1 msk olja ca 3 min på varje sida, eller tills de är genomstekta.
Tzatsiki: Skala och strimla morötterna. Blanda yoghurt, pressad vitlök och salt. Rör i morötterna.
Laxburgare
500 g laxfiléer
3 schalottenlökar
2 msk gräslök
2,5 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 msk ströbröd
2 msk creme fraiche
1 krm svartpeppar (nymald)
Senap/eller limessås
1,5 dl crème fraîche
1 msk dijon senap (eller lime, blir lika gott)
Råkostsallad
2 morötter
1 röd paprika
½ gurka
1 rödlök
1 msk rapsolja
½ citron
Servera med:
Grovt hamburgerbröd
Tillagning
Lägg löken i en matberedare och kör tills löken är hackad. Lägg i lax och kryddor och mixa till en grov smet.
Blanda i ströbröd och creme fraiche och kör beredaren en stund till. Smeten är ganska grov och kletig när den är färdig.
Smält smör i en stekpanna och klicka ut laxsmeten i klickar. Tryck till så att burgarna blir jämna och platta. Stek någon minut på varje sida.
Blanda créme fraiche med dijonsenap eller lime. Smaka av.
Riv morötter, gurka, paprika och blanda med tunt skivad rödlök, olja och pressad citron.
Quornfärsfyllda paprikor
500 g quornfärs
6 paprikor, valfri färg
2 gula lökar
2 msk oregano
1 tsk salt
1 tsk soja
1,5 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller rapsolja
100 g lagrad smakrik ost
1 grönskasbuljongtärning eko
3 dl vatten
Servera med:
3 dl fullkornsris, råris eller blomkålsris (riv rå blomkål och stek i olja)
Tillagning:
Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. Sätt ugnen på 200°C
Fräs färsen i lite smör/rapsolja i en djup stekpanna eller gryta. Blanda i hackad lök och vitlök och fräs ytterligare någon minut. Krydda med oregano, salt, soja, vatten och peppar. Låt puttra ca 5 minuter. Smaka av. Koka upp vatten till buljongen och rör i buljongtärning.
Skär av locket på paprikorna och ta ut innanmätet. Ställ i en ugnsfast form. Fyll paprikorna med quornfärsfyllningen och strö över ost. Häll buljongen i formen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Grön ärtsoppa
Ingredienser:
1 tsk rapsolja
1 lök
600 g frysta ärter
4 dl vatten
1,5 dl mjölk
1,5 dl creme fraiche
riven pepparrot
1 grönsaksbuljongtärning
2 fullkornsmackor med avokado och krasse på
Tillagning
Hacka löken och fräs den mjuk i rapsolja utan att den tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, ärter. Låt koka 8 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt mjölk och smaksätt med peppar. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Värm och servera med crème fraiche smaksatt med pepparrot.
Kycklinggryta med mathavre
4 st (ca 600 g) kycklingfiléer, grovtärnade
1 msk smör
1 purjolök, skuren i tjocka skivor
2,5 dl tomatsås
4 portioner mathavre, kokt
1 ask cocktailtomater, klyftade
1 knippe salladslök, tunnskuren
vinägrett
1 påse färdigskuren sallad (gärna mörkgrön)
salt peppar
Tillagning
Blanda en enkel vinägrett av 1 dl olja, 1/2 dl vatten, 1/2 dl vinäger, salt peppar och pressad vitlök
2. Koka mathavre enligt förpackningsanvisningar
3. Hetta upp smör i en gryta och bryn kycklingtärningar.
4. Lägg i purjolök
5. Stek i 3–4 minuter och slå sedan över tomatsås.
6. Låt sjuda i 5 minuter.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Blanda mathavre, tomater och lök med valfri mängd vinägrett.
9. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering – lägg sallad i en skål och toppa med mathavreröra. Servera med kycklinggrytan.
Bra mat att ha i skafferiet
Krossade tomater
Linser och bönor
Nötter och frön
Osötad müsli
Havregryn och andra fiberrika gryn
Knäckebröd
Grovt mjöl som grahamsmjöl, rågmjöl
Mathavre/matvete/quinoa
Kallpressad raps- och olivolja
Avokado
Frukt
Makrill i tomatsås
Bra mat att ha i kylen
Kvarg/matyoghurt
Mjölk/havremjölk eller annan osötad alternativ mjölk
Ägg
Magert nötkött
Grönsaker i olika färger
Sill
Rotfrukter
Bra mat att ha i frysen
Grönsaker
Bär
Kyckling
Fisk/skaldjur
Vegetariska alternativ som falafel, grönsaksbiffar