VLCD-diet: Råd och tips

En VLCD-diet är en effektiv metod för viktminskning, men det kan vara tufft för de flesta. Ett kraftigt kaloriunderskott är utmanande och det är därför viktigt att förbereda sig. I denna artikel får du råd och tips kring vad du ska tänka på inför, under och efter din diet.

Förbered dig ordentligt inför en VLCD-diet

Dagen innan en diet är det viktigt att INTE äta stora måltider med mycket kolhydrater. Hoppa därför över tårtan, ölen, eller den där krämiga pastan, för kolhydratsladdade måltider kommer göra de första dagarna extra tuffa! Detta beror på att kroppen kommer ta längre tid på sig att förbruka ditt lagrade glykogen och därför hamna senare i ketos – med andra ord tar det längre tid innan vikten går ner och hungern lättar.

Istället borde du minska mängden kolhydrater och kalorier veckan innan VLCD, samtidigt som du ökar vätskemängden. Detta leder till en lättare och mer effektiv start av din VLCD-diet!

Var även beredd på oväntade frestelser och eventuella nödsituationer under dietperioden. Se till att alltid ha en shake nära till hands för att kunna släcka den värsta hungern och ta bort fokus från frestelser. Hungern kan övervinna den bästa!

KOM IHÅG! Om du begår ett misstag under dieten så betyder det INTE att du ha förstört allt. Borsta av axlarna och kom tillbaka till rutinen kring din diet. Slösa inte bort värdefull energi på att trycka ner dig själv, det du gör är tillräckligt utmanade och krävande.

VLCD-diet för män och kvinnor

Berätta inte för alla

Naturligtvis är det viktigt att berätta för dina nära och kära att du ska gå på en diet. Det är viktigt att de förstår vad det innebär för att kunna stötta dig genom processen.
Men nämn det inte till alla du träffar. Detta kan sätta onödig press på dig och dina viktminskningsmål.

Hitta personer du kan prata med

Under Nutriletts VLCD-diet kan du gå med i en sluten Facebook-grupp som heter Willpower. Här kommer du i kontakt med andra som genomgår det samma och får stöd från en dietist. För de flesta hjälper det verkligen att prata med andra som förstår vad det är du går igenom.

Planera ditt vätskeintag

Att dricka tillräckligt med vatten är avgörande under en diet för att uppnå rätt vätskebalans i kroppen. Under en period med kaloriunderskott behöver kroppen extra mycket vätska för att fungera på rätt sätt och för att hantera ett stort intag av pulverdiet.

Använd en bilddagbok

Ett bra sätt för att hålla motivationen uppe är att föra en dagbok med bilder. Försök att ta en bild varje vecka och se din viktnedgång utifrån. Det kan också hjälpa att skriva om hur du mår, vilka utmaningar du har, vad du saknar och varför du gör detta.

Köp en mintspray eller tuggummi

En VLCD-diet leder till ett tillstånd som kallas ketos. Under ketos frigörs ketoner som lämnar kroppen via utandning och hud och vissa människor kan därför uppleva dålig andedräkt under dieten. Tandborstning hjälper, men se också till att dricka rikligt med vatten och köp en mintspray om du vill vara på den säkra sidan.

Packa ner dina stora (gamla) kläder

Stora storlekar är historia! Tänk på vilka signaler du skickar till ditt undermedvetna genom att packa ner ditt gamla jag. Tanken på att du aldrig kommer att behöva använda kläderna igen kan fungera som motivation.

Planera din träning

Under en VLCD-diet kommer dina blodsockernivåer inte räcka till mycket annat än jobb och familj. Se därför till att ha en realistisk plan kring din träning och börja inte träna mer än vanligt under dieten. Om du redan har en aktiv livsstil kan du anpassa din träning till dina nuvarande energinivåer – LYSSNA PÅ DIN KROPP! De flesta går ner i vikt under VLCD utan att träna.

Belöna dig själv på vägen

Det du gör är utmanade och det är därför viktigt att belöna dig själv vid vissa tidpunkter. Planera därför in små belöningar som är bra för DIG- varför inte en helkroppsmassage, eller en present till dig själv efter första veckan på diet?

Planera din övergång

Många som har genomfört en VLCD-diet är osäkra på hur de ska göra för att fortsätta sin sunda livsstil efter viktminskningen.
Det är viktigt att planera din övergång från VLCD till vanlig mat. I artikeln, ”Hur får jag en lyckad övergång från en VLCD-diet till vanlig mat?”,  går vi igenom steg för steg hur du lyckas med övergången från VLCD till en normal kost.

Nutrilett erbjuder även kostscheman för just den anledningen. Detta är matscheman för män och kvinnor, noga beräknade för rätt dagligt kaloriintag, och fulla med goda och kalorisnåla recept.

Det är viktigt att du inte återgår till dina gamla matvanor efter dieten. Var därför beredd och låt oss hjälpa dig på vägen.

Bästsäljare