går inte ner i vikt trots lågt kaloriintag

Vanliga misstag som gör att du inte går ner i vikt

Många vill gå ner i vikt och göra det fort - men många frågar sig ändå varför går jag inte ner i vikt? Men det finns flera förutfattade meningar om viktminskning, och om man inte läser på är det lätt att hamna i någon av de vanligaste fallgroparna. Kostrådgivaren Marie Brochmann guidar dig rätt, sticker hål på myter och reder ut vanliga misstag som gör att du inte går ner i vikt.

Hur ska man göra för att gå ner i vikt?

Går du inte ner i vikt, trots att du försöker? Då kan du ha råkat göra något av de tre vanligaste misstagen som hindrar en effektiv viktminskning: Att äta för lite, inte vara tillräckligt aktiv eller ha för dåligt tålamod.

– Ett för lågt kaloriintag reducerar fettförbränningen på grund av att du tappar i muskelmassa, och andra metaboliska faktorer. Om du kan bibehålla muskelmassan genom att långsamt gå ner i vikt är det mycket bättre för din förbränning, säger Marie.

För att inte tappa muskler behöver du ett ordentligt intag av näringsämnen, bland annat ett högt proteinintag. Att svälta sig själv är alltså inte lösningen. Istället är en sund kosthållning med mycket grönsaker nyckeln till en lyckad och hälsosam viktminskning.

Läs mer: Gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt

Gå ner i vikt långsamt – låt viktnedgången ta sin tid

Viktminskning, och den takt den sker i, är individuell. Där någon snabbt kan gå ner i vikt kan det ta andra flera månader att se samma resultat. Optimalt bör man inte gå ner mer än 0,5 – 1 kg per vecka.

– Många ser viktminskning som en kortsiktig process och vill gå ner snabbt, men det är få som lyckas hålla sin nya vikt över tid. Om du tränar och äter hälsosamt under en längre period kommer resultaten, och det kommer vara lättare att behålla vikten. Ge det tid. Gör en långsiktig plan och förvänta dig inte att du kommer att rasa i vikt på bara några veckor.

Det är även viktigt att hålla sig aktiv. Marie rekommenderar därför en timmes träning per dag. Du bör variera mellan kondition och styrka, men det är framför allt styrketräning som är bra för fettförbränningen. Ju mer muskler du har desto mer fett förbränner du.

– Tränar du styrketräning kommer du inte bara förbränna under träningen, utan även efter träningspasset. Om du inte har styrketränat tidigare kan du börja med att träna utan vikter. Men kom ihåg att ständigt utmana dig själv genom att öka belastningen.

Läs mer: Kom i form med hjälp av träning

Du gör det ensam

Att göra en stor livsförändring är tufft, speciellt om det inte är första gången vi försöker. Vår erfarnhet är att de som har andra att prata med under tiden de går på diet har större chans att lyckas. Dessutom är det skönt att läsa om andra som genomgår liknande utmaningar dag för dag. Därför rekommenderar vi att man blir medlem i Willpower-gruppen när man startar en Nutrilett-diet.

Våga äta kolhydrater

En av de största myterna om viktminskning är att kolhydrater gör dig tjock. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i olika former – socker, stärkelser och fibrer. Det viktiga är att tänka på i vilken form du äter dem.

– Oavsett om du vill gå ner i vikt eller behålla den så bör du välja kolhydrater som grönsaker, frukt och fullkornsprodukter framför vitt bröd och sötsaker. Stärkelser som korn, potatis och ris är mycket energirika och går bra att äta på en diet, men man bör vara lite försiktig med hur mycket man äter.

Bra fiberkällor som grovt bröd, fullkornsprodukter, bönor, linser och havregryn har visat sig vara mycket viktiga vid viktminskning. Kolhydrater är alltså en av våra viktigaste källor till näring och en förutsättning för att vi ska kunna gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Maries 5 bästa tips för dig som inte lyckas gå ned i vikt

 1. Planera både mat och träning
  Använd en aktivitet- och måltidskalender för att komma igång. Du bör använda kalendern aktivt de första 3–4 veckorna.
 2. Håll dig aktiv
  Få in minst tre styrketräningspass i veckan.
 3. Balansera din kost
  Halva tallriken bör bestå av grönsaker vid varje måltid. De innehåller få kalorier men ger gott om fiber och näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ät mycket proteiner till både frukost, lunch och middag, och komplettera med fullkornsprodukter som fullkornsris eller -pasta.
 4. Glöm inte sömnen
  Sömn är mycket viktigt, särskilt när du vill gå ner i vikt. För lite sömn gör att vi inte producerar tillräckligt av hormonet leptin. Brist på leptin kan leda till ökad aptit och hunger, vilket i sin tur kan göra att du äter för mycket och går upp i vikt.
 5. Njut av maten
  Du måste njuta av maten du äter på en diet! Om du vill behålla din vikt över tid är det viktigt att du äter mat som du tycker om och kan leva med. Våga utforska hälsosam mat, lägg lite tid på att hitta bra recept och testa nya varor i butiken.

 

Bästsäljare