Tips för att minska sockersuget

Klockan är 15:00 och du känner dig lite trött, kanske känner du att sötsuget kickar in? Eller hör du till skaran som tycker det skulle vara gott med något sött framför tv:n? Kanske firar du, unnar dig eller tröstäter med något sött? Eller slentrianäter sött för att det finns hemma. Många känner säkert igen sig i flera av ovanstående exemplen och en sak är säker, du är inte ensam om att känna sötsug. Här kommer några tips för dig som vill bekämpa sockersuget!

Bli av med sötsuget med en bra start

Den viktigaste anledningen till att du blir sötsugen är lågt blodsocker och energibrist. Du behöver ligga steget före ditt sockersug och aldrig bli riktigt hungrig. Ät protein- och fiberrika mellanmål som mättar bra och håller ditt blodsocker stabilt. Studier visar att personer som börjar dagen med en fiberrik frukost som råggröt med bär, ägg och grovt knäckebröd tenderar att äta mer regelbundet och näringsrikt under resten av dagen. En bra start får dig därmed att känna mindre sötsug.

Varför blir man sötsugen?

Fundera på vad som får dig att bli sötsugen? Anteckna och fota allt du äter under en vecka och notera hur maten får dig att må under tiden du äter samt efteråt. Håller du dig mätt på maten? Blir du sötsugen vid samma klockslag kan du gå tillbaka för att se hur du åt innan. Har du kännt dig mätt och belåten så fundera på för vad det var för mat och dryck som su åt då. Tänk på att stress och sömnbrist påverkar din aptit och sockersug. Prioritera in stunder som får dig att slappna av i vardagen. En skogspromenad, yoga eller ett varmt bad kan ha stor betydelse i kampen mot sötsuget.

När du känner ett starkt sötsug ha is i magen, det är en känsla och den kommer att gå över. Drick ett stort glas vatten eller en kopp te. Gå ut en stund eller aktivera din hjärna med något för att avleda ditt sötsug.

Sockerdetox för att bli av med sockersug

Många mår bra av att göra en sockerdetox, bestäm dig för att i två veckors tid avstå helt från söta livsmedel, den söta smaken ökar ofta suget på mer sött. Rensa hemmet och bestäm dig för att inte köpa hem livsmedel med socker, även när utmaningen är slut. Gå gärna ihop med andra personer och bestäm dig för att avstå från söta livsmedel oavsett om de kommer från frukt, sötningsmedel eller vitt socker.

 

Anta utmaningen med andra medlemmar av Willpowergruppen!

Bästsäljare