Några tips inför julbordet

De allra flesta tycker att det är svårt att äta lagom mycket runt jul. Det är bra att komma ihåg att ETT julbord INTE förstör din diet, men kanske blir du inbjuden på flera under december månad?

Kom ihåg att en eventuell viktuppgång efteråt främst består av vatten. Julmat är salt och drar åt sig vätska. Men även om det inte är någon fara att överäta vid ett tillfälle mår man ju inte speciellt bra efteråt. Att behöva knäppa upp byxorna för att få luft, få sura uppstötningar eller bli alldeles dåsig är några biverkningar.

Men det behöver inte gå så långt vid ditt nästa julbord, här kommer några tips för hur du äter ett lätt julbord och undviker fällor.

Först och främst, betstäm dig för att det räcker att bli mätt. Hur många tallrikar brukar du bli mätt på i vanliga fall? Ofta en portion. Inte konstigt att du kommer att bli proppmätt om du äter fler än en tallrik.

Vad ska du då välja för livsmedel på din tallrik?

Precis som vid andra måltider rekommenderar jag att du äter enligt tallriksmodellen, dvs halva tallriken med grönsaker. Välj då rena grönsaker från julbordet, dvs undvik att grönsakerna är uppblandande med majonnäs, crème fraîche eller söta inläggningar. Njut av grönkål, rotfrukter och brysselkål.

Som proteinkälla, ca 1/4 del av tallriken, kan du med fördel välja lax och sill i klara såser, då får du inte i dig onödigt fett utan ser till att fettet du förser kroppen med är av det nyttiga fleromättade fettet. Magert kött är ett annat alternativ, gärna vilt. Ägg är ett superlivsmedel fullt med näringsämnen som mättar bra.Äter du skinka skär bort det synliga fettet.

Den sista delen av tallriken kan gärna bestå av kokt potatis. Potatisen har fått ett oförskämt dåligt rykte fast att det är ett ganska energisnålt livsmedel med högt mättnadsindex.

Om du gillar gratänger, korv, köttbullar, janssons frestelse, röror och ostar kan du gott komplettera med dessa livsmedel så länge du begränsar mängden. Det är exempel på feta produkter som också innehåller mycket salt som bidrar till en viktökning. Det är de feta livsmedlena som ger mest energi per gram.

Och visst går det bra att avrunda måltiden med något litet sött. Kanske funkar en frukt, en mörk chokladpralin eller ett par nötter? Om inte så bestäm dig innan för en liten sötsak så minskar risken för att du överäter.

Glöm inte bort att det du dricker också kan innehålla energi (kcal), innehåller drycken alkohol ökar aptiten och det är svårare att kontrollera sitt ätande.

Kom också ihåg att det tar cirka 20 minuter innan magsäcken signalerar till hjärnan att den är mätt. Tugga därför noga och ät långsamt. Och njut av julmaten!

Se även: Nutriletts Julkalender!

Bästsäljare