mellanmål vad ska du äta och när

Mellanmål – Vad ska du äta och när?

Mellanmål är för många det som håller koncentrationen uppe på jobbet eller ger dig extra energi genom löpet av dagen, men vad är egentligen ett mellanmål och när ska du äta det? I denna artikel ger vi dig en översikt, för dig som önskar att gå ner i vikt, tränar eller vill hålla vikten stabil.

Vad är ett mellanmål?

Först och främst, var är egentligen ett mellanmål? Ett mellanmål är en måltid som du äter mellan större måltider som till exempel lunch och middag. Ett mellanmål bör inte vara lika stort som en vanlig måltid, då det bara ska minska hungern innan en större måltid.

Bars - Nutriletts mellanmål

Läs mer om Nutriletts Måltidsersättare här! Passar perfekt som ett nyttigt alternativ till mellanmålet.

För att förtydliga så är alltså ett mellanmål en supplerande måltid. Viktigt att nämna är att du nödvändigtvis inte ska inta fler kalorier per dag, men hellre sprida intaget utöver dagen, för att bibehålla ett stabilt blodsocker och lindra hungern.

Läs mer om Kaloriförbränning – hur många kalorier bränner du?

 

Varför ska du äta mellanmål?

Det finns många grunder till att du bör äta mellanmål. En jämn och bra måltidsrytm under dagen kan leda till många goda ting:

 • Stabilt blodsocker
 • Bättre humör
 • Överskott på energi
 • Bättre koncentration

När ska du äta mellanmål?

Den jämna måltidsrytmen bör innehålla 3 huvudmåltider: Frukost, lunch och middag. Mellan dessa kan du komplettera med 1-3 mindre mellanmåltider. Det borde heller inte gå alltför länge mellan varje måltid, och därför rekommenderar vi att du äter var tredje/fjärde timma.

Många tycker att tiden mellan frukost och lunch känns oändlig.

Vad ska du äta till mellanmål?

Storleken på mellanmålet och vad du äter varierar beroende på hur länge det är till nästa måltid, men också beroende på din aktivitetsnivå. Är det 1 timma till middag? Då kanske det håller med en frukt?

Nedan hittar du en lista på matvaror som passar perfekt till mellanmål: (ca 150 – 250 kcal):

 • Yoghurt
 • Skyr
 • Müslibar
 • Müsli med fruktbitar och lett mjölk
 • Smoothie – Läs mer om Nutriletts nyttiga smoothies!

 • Grönsaker med dip
 • Nötter
 • Knäckebröd med pålägg, som till exempel skinka eller ägg
 • Banan
 • Havregröt

Det ideella mellanmålet bör innehålla någon form av protein, såsom skinka, kyckling, mjölk eller ägg. Grunden till detta är att protein håller dig mätt längre. Fibrer är också en viktig del av kosten, såsom frukt, grönsaker eller fullkornsprodukter.

Om du vill ha en energinivå och mätthetskänsla som varar? Då bör mellanmålet bestå av proteiner, långsamma kolhydrater och nyttiga fettsyror. Det ger dig en jämnare och långsammare stigning av blodsockret!

Mellanmål vid träning

När du tränar och har en aktiv livsstil så kräver kroppen mer energi! Har du dålig tid eller är trött på att laga mat, då kan en måltidsersättare vara lösningen – Proteinbar, energibar, frukt eller nötter.

Du kan läsa mer om Nutriletts goda och nyttiga barer här!

Viktigt att tänka på är att du borde få i dig en liten måltid före träningen för att prestera maximalt, och efter träningen för att kroppen ska kunna återhämta sig.

Om du äter barer till mellanmål så bör du undgå de med mycket socker. Ett tips är att tänka 10-15 gram socker per 40-50 gram bar. Se också till att äta de som innehåller rikligt med protein och fibrer.

Och kom ihåg. Drick ordentligt med vatten!

Mellanmål och viktnedgång

När du ska gå ner i vikt så kan det vara svårt att veta hur ofta du borde äta, och detta är väldigt olika från person till person. För att undgå att ökar mängden kalorier så är det givet att du måste minska storleken på huvudmåltiderna för att få plats med mellanmål. Fler måltider går alltså bra, så länge du inte ökar antalet kalorier per dag.

Läs mer om Kalorier per dag? – Kaloriförbrukning

Mellanmål kan vara en fördel om du försöker gå ner i vikt. Detta föra att du kan bibehålla ett stabilt blodsocker under dagen, vilket minskar risken för sötsug eller andra cravings.

Mellanmål med få kalorier

Är målet att äta färre kalorier än tidigare, kanske för att hålla vikten på plats? Ja då är mellanmål en bra ide!

Läs mer om Nyttiga mellanmål: Gå ner i vikt

En tumregel är att ett mellanmål borde ge dig 150-250 kalorier, men det beror självklart på din fysiska aktivitetsnivå och kroppsstorlek. Om du önskar att göra det enkelt för dig själv, ät då barer med lågt antal kalorier till mellanmål.

Förbered dina måltider

Det kan vara svårt att hitta nyttiga alternativ när det kommer till mellanmål, och speciellt om du är på resande fot eller har en stressig vardag. Att planera dina måltider kan vara lösningen, så att du slipper att köpa den där korven eller snacksen i kiosken.

Läs mer om Nyttig mat på resan

Vet du att du kan bi sugen på något gott under eftermiddagen, så kan det vara smart att ha med sig en matlåda eller en bar för att dämpa suget. Ett tips: Laga matlådor på söndagarna för veckan som ska komma.

Bästsäljare