Ketos vid fasta – vad är det?

Ketos är ett vanligt förekommande tillstånd hos den som går på diet och kommer även att uppstå för dig som använder något av våra viktprogram. Här beskriver vi lite närmare vad ketos är och hur det fungerar.

Ketos är i korthet det metaboliska tillstånd som inträder när kroppen går över till att förbränna fett – på bekostnad av kolhydrater. För att uppnå ketostillståndet behöver man begränsa sitt intag av kolhydrater under en inte alltför lång period. Kolhydrater är som bekant ett av totalt tre näringsämnen – där de andra två utgörs av fetter och proteiner. När kroppen inte kan tillgodogöra sig kolhydraterna är det istället fettreserverna som utgör kroppens primära energikälla.

Ekvationen lyder; fettvävnad blir till fettsyror som därefter omvandlas i levern till så kallade ketonkroppar. Samma keton ersätter glukos och blir slutligen till livsviktig energi för hjärna och muskler.

Läs också: Matschema med måltidsersättning

När uppnår man ketos och hur påverkar det andedräkten?

Hur lång tid det tar att hamna i ketos är högst individuellt men det vanliga är inom tre till sju dagar när man går på någon av våra lågkaloridieter. Det som främst kännetecknar ketos är att allmäntillståndet upplevs som bättre samt att eventuella hungerkänslor brukar klinga av. En lustig avigsida brukar dock vara att andedräkten kan dofta lätt av aceton.

Vill du ha hjälp med en livstilsändring? Gå med i vår kostnadsfria grupp

Måltidsersättnings barer