Ketos vid fasta – vad är det?

Ketos är ett vanligt förekommande tillstånd hos den som går på diet och kommer även att uppstå för dig som testar ett av Nutriletts viktprogram. Här beskriver vi lite närmare vad ketos är och varför man hamnar i ketos.

Hur hamna i ketos och hur snabbt går det?

Ketos är i korthet det metaboliska tillstånd som inträder när kroppen går över till att förbränna fett – på bekostnad av kolhydrater. För att hamna i ketos behöver man begränsa sitt intag av kolhydrater under en inte alltför lång period. Kolhydrater är som bekant ett av totalt tre näringsämnen – där de andra två utgörs av fetter och proteiner. När kroppen inte kan tillgodogöra sig kolhydraterna är det istället fettreserverna som utgör kroppens primära energikälla.

Ekvationen lyder; fettvävnad blir till fettsyror som därefter omvandlas i levern till så kallade ketonkroppar. Samma keton ersätter glukos och blir slutligen till livsviktig energi för hjärna och muskler.

Läs också: Matschema med måltidsersättning

Hur snabbt hamnar man i ketos och får man dålig andedräkt?

Hur lång tid det tar att hamna i ketos är högst individuellt men det vanliga är inom tre till sju dagar när man går på någon av våra lågkaloridieter. Det som främst kännetecknar ketos är att allmäntillståndet upplevs som bättre samt att eventuella hungerkänslor brukar klinga av. En lustig biverkning är att du kan få aceton-andedräkt vid ketos. Eller åtminstone att din andedräkt doftar annorlunda än vanligt – vissa säger att det är en dålig andedräkt. Vi rekommenderar att man inte hänger upp sig alltför mycket att komma i ketos vid viktnegång, du går ner i vikt med eller utan ketos – så länge du håller dig till dieten.

Vill du ha hjälp med en livstilsändring? Gå med i vår kostnadsfria grupp

Nutriletts VLCD - dieter

Bästsäljare