Frukt när du vill gå ner i vikt

Att försöka äta mer frukt och grönsaker och samtidigt dra ner på livsmedel med högt kaloriinnehåll är en bra strategi för den som vill gå ner i vikt. Frukt innehåller både mycket nyttiga vitaminer och fiber som är bra för magen. Ta gärna en frukt som mellanmål eller blanda en nyttig smoothie till frukosten.

För att lyckas gå ner i vikt, och sedan stanna kvar där utan att gå upp de tappade kilona igen, finns det några saker som är extra viktiga. Till exempel att hitta nyttiga livsmedel som håller dig mätt hela dagen, samt att hitta mellanmål och snacks att ta till om hungern eller sötsuget ändå sätter in under dagen. Att röra på sig och träna är bra komplement, men faktum är att just kosten har visat sig vara den allra viktigaste komponenten när du vill gå ner i vikt. Hela 80% av viktnedgången är relaterad till vad du äter.

Frukt är nyttigt

Frukt och grönsaker är verkligen nyttiga livsmedel som vi bör sträva efter att få i oss regelbundet, det är allmänt vedertaget av våra näringsexperter. Hela kroppen, inklusive vårt hjärta och våra blodkärl fortsätter då att må riktigt bra. Dessutom innehåller frukt fibrer som ger bra mättnadskänsla och hjälper till att hålla igång magen. Ät minst 500 gram frukt och grönt varje dag, vilket motsvarar två stora nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter.

Färgglada frukter och grönsaker – inte bara vackert

Grönt är skönt, och nyttigt! Alla andra frukt- och grönsaksfärger också för den delen. Så fyll gärna upp tallriken med färgglada grönsaker som är fulla av både antioxidanter och vitaminer. Mellan dina större måltider kan du sedan fylla på med frukt för att hålla energin uppe, men tänk på att det är bäst att äta frukten hel istället för att dricka den i form av juice. Det ger en betydligt bättre mättnadskänsla.

Skillnad på frukt och frukt

Innehållet i olika frukter skiljer sig förstås åt en hel del. Om målet är att gå ner eller bibehålla din vikt är det bra att välja frukter som innehåller få kolhydrater och mycket antioxidanter.

Några bra frukter att välja och vraka bland är:

 • Melon (både honungs- och vattenmelon).
 • Grapefrukt.
 • Apelsin.
 • Äpple.
 • Clementin.
 • Persika.
 • Olika typer av bär, såsom hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar.

Så får du in mer frukt i vardagen

För att få i dig mer frukt till vardags och välja frukt och grönsaker som snacks när du är sugen på något sött kan du vara lite kreativ. Använd gärna frukt och bär som naturliga och nyttiga smaksättare för att piffa upp smaken. Här är några goda tips!

 • Smaksätt vattnet
  Skippa läsken och smaksätt istället ditt mineral- eller vanliga vatten med till exempel äpplen, bär eller gurka. Både vackert, nyttigt och gott!
 • Gör egna äppelchips
  Det är enkelt att göra egna äppelchips hemma som passar utmärkt som snacks på kvällen eller som topping på morgongröten. Äppelchips finns naturligtvis även att köpa färdiga i butiken.
 • Proteinrikt mellanmål med bär
  Några matskedar kvarg i en skål tillsammans med bär går på två röda att tillreda och är ett riktigt supermellanmål med mycket protein. Perfekt när det behöver gå fort.
 • Nyttig smoothie med frukt eller bär
  En smoothie gjord på naturell yoghurt eller kvarg, tillsammans med dina favoritfrukter och/eller bär passar både till frukost, mellanmål eller när du bara är sugen på något gott.

På Nutrilett har vi många goda färdigblandade smoothies med smak av frukt och bär som är måltidsersättare för viktnedgång. Hitta din egen favorit!

 

Smoothies

Bästsäljare