Finn lugnet med meditation

Har du drabbats av höststress. Då kan det vara läge att testa meditation.

Meditation syftar till att ge inre frid och harmoni i ditt liv samt att ge dig en ökad självkännedom. Många blir mindre stressade, får energi och känner mindre oro inför saker i ens omgivning. Det finns en mängd olika tekniker för meditation men alla syftar till att finna närvaro i nuet med målet att få en djupare förståelse för vem man är på ett fysiskt, psykiskt, känslomässigt, socialt, mentalt och andligt plan.

Man kan meditera i princip vart som helst. Försök hitta en plats där du kan sitta eller ligga bekvämt och där du inte kan blir störd eller avbruten av varken familj, telefoner eller andra oljud och buller. När du hittat denna plats kan du börja meditera. Här kommer en kort beskrivning över hur en meditation kan se ut.

– Sätt eller lägg dig bekvämt. Ta gärna hjälp av kuddar eller svep in dig i en filt om du är lite frusen.

– Slut ögonen.

– Fokusera på din andning. Ta några djupa andetag, fyll och töm lungorna. Upprepa 4-5 gånger.

– Fokusera på din näsa. Känn hur den känns och fokusera endast på den känslan.

– Försök att hålla andra tankar borta, om de kommer låt de bara passera helt obemärkt. Skulle du känna dig ofokuserad eller inte kan koncentrera dig, avbryt meditationen och testa igen senare.

– Gå vidare till munnen och fokusera på den på samma sätt som för näsan, stanna kvar så länge du känner för det. Gå sedan vidare till att fokusera på dina överarmar, armbågar, underarmar och händer.

– Därefter fokuserar du på låren, knäna, smalbenen och fötterna. Även här stannar du kvar så länge du önskar och behöver.

– Fokuserar på din ryggrad, känn ryggraden och alla kotor i den. Känn sedan skuldror, nacken och hjässan.

– Sist, känn hjärtat. Känn varje hjärtslag och känn efter vart i kroppen det slår.

Börja med att sitta i cirka 5 minuter, för att sedan öka tiden successivt. Viktigast av allt är att inte låta omvärlden och tankar ta över. Låt tankar som kommer upp passera som båtar på ett hav. Låt dem gå obemärkt förbi och lägg ingen vikt vid dem just nu. Tänk inte, känn bara!

Bästsäljare