Bild på kvinna

15.00: Dygnets farligaste tidpunkt

Klockan närmar sig tre och du känner att energin börjar ta slut. Det är faktiskt vid den här tiden du tar dina sämsta beslut.

Det har varit en lång arbetsdag och det är fortfarande flera timmar kvar till middagen. Du känner att du behöver fylla på reserverna. Den saftiga bullen och den stora skålen med choklad på bordet i sammanträdesrummet stjäl din uppmärksamhet.

– När klockan närmar sig tre har det oftast gått några timmar sedan man åt lunch och man börjar bli hungrig. Då behöver kroppen ett litet mellanmål före middagen och om inte förberett något är det lätt att man faller dit, säger näringsfysiolog Marie Brochmann, och fortsätter:

– Om man till exempel sitter i möte under eftermiddagen kan det vara lätt att ta till något onyttigt. Är man på väg hem köper man kanske någon snabbmat eller lite godis i en kiosk, på en bensinstation eller i affären. Fällorna finns överallt, säger hon.

Kom ihåg mellanmålet!
Förutom huvudmålen frukost, lunch och middag bör man äta minst ett, eller kanske två, mellanmål varje dag.

– Om man under en längre tid kan planera in regelbundna måltider, inklusive mellanmål, stabiliserar man blodsockernivån och dämpar på så sätt behovet av något sött. En stabil blodsockernivå är också bra för hälsan, välbefinnandet, koncentrationen och prestationen, förklarar Brochmann.

Hon påpekar att det är skillnad på mellanmål och småätande, både när det gäller blodsockret och tänderna.

– Mycket småätande ökar riskerna för karies och erosioner, säger Brochmann.

Nutrilett är ett smart val
Storleken på mellanmålet är individuell och beror bland annat på energibehov och aktivitetsnivå. En tumregel är ändå att mellanmålet ska innehålla 150–250 kalorier.

– Nutrilett bars innehåller 100–200 kalorier och har högt protein- och fiberinnehåll, säger Beathe Lo, Central Brand Manager på Orkla Health.

Nutrilett bars är ett bra alternativ i den stressiga vardagen när man inte alltid kan få tag i nyttig och bra mat.

– Nutrilett är bra att ha i väskan eller i skrivbordslådan när man behöver något litet eller när det är långt till nästa måltid, säger Lo.

Smart Meal och Snack Smart
Nutrilett har tagit fram två olika produktkategorier: Smart Meal består av smoothies och bars med cirka 200 kcal och Snack Smart är snackbars som innehåller ungefär 100–150 kcal. Båda kategorierna har högt protein- och fiberinnehåll. Syftet är att erbjuda konsumenterna fler alternativ så att alla kan hitta sina favoriter.

Smart Meal är ett bra alternativ när du har ont om tid eller när du behöver ett enkelt mellanmål i farten. Nutrilett Snack Smart är ett utbud av bars som kan ätas som små mellanmål eller när du är sugen på något gott, men nyttigt.

Planera dina måltider
Om du alltid har med dig en Nutrilett bar är du väl förberedd när hungern gör sig påmind eller när du märker att energi- och koncentrationsnivån sjunker. Du är också bättre rustad att stå emot onödiga frestelser. Det är viktigt att välja produkter som innehåller bra näringsämnen.

– Det finns många alternativ som innehåller mycket tomma kalorier, alltså socker och kolhydrater, och som har lågt protein- och fiberinnehåll. Nutrilett har bara produkter med högt protein- och fiberinnehåll, alltså produkter som är bra för dig, avslutar hon.
*Marie Brochmann är näringsfysiolog i Nutriletts Team Willpower.

Bästsäljare