• Goda produkter med få kalorier
  • Snabba leveranser
  • Säker betalning med Klarna
Close
Våga yoga

Vad är Yoga och hur kan det hjälpa dig att komma i form?

Yoga är sanskrit och betyder förening av kropp, sinne och själ och är ett samlingsnamn för en grupp kroppsliga tekniker som har sitt ursprung från Indusdalen för 3500–2500 år sedan. Det finns en mängd olika yogaformer. Kundalinayoga, hathayoga, rajayoga, karmayoga och ashtanga yoga är bara några men alla handlar om att på ett eller annat sätt finna balans genom meditation, andning och kroppsövningar.

Yoga är en serie rörelser som sker i samband för att maximera tillförseln av blod och syre i kroppen. I Yoga jobbar man både med styrka och smidighet och det innebär en hel del vridningar av kroppen. Det bidrar till att öka arbetsflödet i organen och på så sätt en ökad ämnesomsättning. Detta i sin tur leder till att man bränner fler kalorier och tillsammans med en sund kost även bidrar till viktminskning.

Yoga är individuell träning som kan utövas av alla oavsett fysik. Övningarna kan anpassas till var och en och gradvis bli mer utmanande. Till en början kan det vara svårt att få upp pulsen och då kan det vara bra att komplettera med raska promenader. Oavsett vilken fysik man har bygger man upp muskelmassan vilket i sin tur leder till ökad ämnesomsättning.

Förutom styrka och smidighet ger yoga genom meditation övning i medvetenhet i alla delar av livet. Att vara närvarande i stunden kan vara viktigt i många avseenden, inte minst när det gäller vikt och hälsa. Närvaro vid måltider gör att man tänker på varför och vad man äter samt känner efter hur det smakar och luktar. Närvaro i samtliga sinnen i samband med måltid gör att man tenderar att bli nöjd snabbare och undviker att överäta. Oavsett om man umgås med vänner, arbetar eller tränar ger närvaro ökat välbefinnande och/eller ett mer effektivt resultat.

Dålig sömn och stress är båda faktorer som kan bidra till övervikt eller hindra en viktnedgång. Genom yogans meditation och andningsövningar övar man upp förmågan att hantera stress och lära sig slappna av. Personer som utövar yoga är sällan stressande och sover gott om nätterna vilket i sin tur är gynnsamt för ens viktnedgång.

Bli inte avskräckta av personer som står på huvudet eller böjer sig helt ut och in. Det finns en yogaform som passar alla och kan anpassas efter allas individuella förutsättningar.

POPULÄRA PRODUKTER

RELATERADE BLOGGINLÄGG