• Goda produkter med få kalorier
  • Snabba leveranser
  • Säker betalning med Klarna
Close

Kolhydrater är en av våra livsviktiga näringsämnen. Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter. Produkter som innehåller kolhydrater består av en eller flera sockerarter, som har olika egenskaper sett till smak och näringsinnehåll. Det finns många olika sockerarter, som alla består av en eller flera ringar av kolatomer.

Kolhydrater är ett av våra livsviktiga näringsämnen. Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter. Produkter som innehåller kolhydrater består av en eller flera sockerarter, som har olika egenskaper sett till smak och näringsinnehåll. Det finns många olika sockerarter, som alla består av en eller flera ringar av kolatomer.

De vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rörsocker/strösocker) och stärkelse.

Fruktos (fruktsocker) är en sockerart som har ett lågt glykemiskt index. Det vill säga, den tas upp relativt långsamt av blodet eftersom det måste passera levern innan det kan bidra med energi till cellerna.

Glukos (druvsocker) är en sockerart som tas upp snabbt av blodet och är livsviktig för hjärnans och musklernas funktion, eftersom glukos är dess huvudsakliga källa till energi.

Laktos (mjölksocker) är en kolhydrat som består av glukos och galaktos (som är mycket likt glukos i dess egenskaper och sammansättning) och finns i däggdjurs mjölk. Laktos förekommer i fast form som hela kristaller eller vitt kristalliskt pulver med aningen söt smak. Laktos används bland annat i tabletter inom läkemedelsindustrin och även som smaksättare i konserver.

Maltos (maltsocker) är en sockerkedja som lätt jäser och förekommer i malt. Maltos är uppbyggt av två glukosmolekyler. I kroppen matspjälkningskanal spjälkas maltos till glukos.

Sackaros (rörsocker/strösocker) består till lika delar av fruktos och glukos.

Stärkelse är den vanligaste kolhydraten i födan. Det finns bland annat i potatis, bröd, pasta och ris. Stärkelse består av molekylkedjor av glukos.

Glukos tar upp snabbt av blodet vilket leder till en snabbt stigande och fallande blodsockerkurva. Många gånger kan blodsockret gå ner under ett normalvärde och det är då man känner sug efter mat. Produkter som innehåller glukos behöver inte nödvändigtvis ge en snabbt stigande blodsockerkurva. Innehåller produkten även andra näringsämnen (exempelvis protein och kostfibrer) gör detta att blodsockret stabiliseras och stiger och sjunker långsammare och ger då mättnadskänsla.

Sackaros är ett av de allra bästa ämnena för att bygga en produkt och gör att de känns fylliga. Sackaros är även smakneutralt och ger produkter en god smak.

Fruktos ger inte samma snabba reaktion på blodsockret som glukos. Däremot kan man inte bygga en produkt på fruktos. För mycket fruktos kan även ge upphov till fettlever då det måste gå genom levern innan energi kan utvinnas ur sockerarten

Relaterade Blogginlägg