• Goda produkter med få kalorier
  • Snabba leveranser
  • Säker betalning med Klarna
Close

Vi har alla undanflykter. Det kan vara allt från att skjuta på att tvätta till att inte starta dieten du vill påbörja.

Vi har alla undanflykter. Det kan vara allt från att skjuta på att tvätta till att inte starta dieten du vill påbörja. Många beskriver det som att det är en bandspelare som startar i huvudet där en röst för en övertalningskampanj till varför du inte ska starta din diet idag. Den tekniska termen för detta är prokrastinering och är ett uppskjutarbeteende som innebär en vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller ett undvikande av handlingar, beslut eller arbetsuppgifter. Det grundar sig i att din logiska hjärna (den del som vill starta dieten) och din primitiva hjärna (den del som leder övertalningskampanjen genom en mängd undanflykter och undvikanden) hamnar i en kamp med varandra. “Jag borde gå ner i vikt, men på fredag är det den där middagen så det är lika bra att jag väntar tills nästa vecka”. Känner du ingen dig? Du är inte ensam. Detta är ett typiskt exempel där din logiska och primitiva hjärna hamnar i konflikt med varandra och där den primitiva oftast vinner.

En konkret teknik man kan använda för att hjälpa den logiska hjärnan i tvisten är “Stopptekniken”, en teknik som går ut på att stoppa den utlösande övertalningskampanjen. Övertalningskampanjerna är individuella och ser olika ut beroende på vad det är du försöker undvika eller skjuta upp men efter att ha hört dem gång på gång lär du dig snabbt att känna igen dem. När du blivit medveten om när och hur dina övertalningskampanjer startas och låter kan du aktivt gå in och stoppa dem genom att aktivt tänka eller säga “Stopp”. Du kan även lägga till en fysisk rörelse så det blir lättare för hjärnan att registrera. Sen startar du ett motiveringsmantra, exempelvis: “Stopp, jag ska starta min diet idag och jag vet att jag kommer klara av det. Min belöning kommer att bli att jag får ett nytt liv, ett liv jag vill ha och förtjänar att leva.”

“Stopptekniken” kan kännas svårt och ovan till en början men ju mer du övar desto lättare blir det. Säg hej då till dåliga undanflykter och ta redan idag tag i något du undvikt eller skjutit upp.

RELATERADE BLOGGINLÄGG