• Pengar tillbaka om du inte går ner i vikt!
  • Snabba leveranser
  • Säker betalning med Klarna
Close

Är du är en av de som alltid springer runt dagarna innan julafton för att handla julklappar eller står och svettas i köket med skinkan i ugnen, knäcken på spisen och köttbullar som inte blir så runda du önskade? Känner du för att skippa julen i år för att slippa all stress? Då är du inte ensam.

 

Undvik julstressen
Men du behöver inte känna så. Med god planering och några enkla knep kan du njuta av julen och allt underbart den faktiskt har att erbjuda.
Julklappar
Planera vad du ska handla och skriv en lista. Det är mycket lättare att handla om du redan innan du går in i butiken vet vad du ska ha. Undvik även att handla julklapparna dagarna precis innan julafton då du i så fall får trängas med en massa andra stressade handlare och köer som är milslånga. Du kan även shoppa dina julklappar på nätet, men köp dem då i god tid innan julafton så att det hinner komma fram i tid. Ett annat alternativ är att bestämma att inte köpa så många julklappar eller att man exempelvis endast köper julklapp till en person i sällskapet man ska fira med.

Julmaten
Även här kan du genom god planering förbereda mycket av maten innan. Gör köttbullar och frys in, laga Janssons frestelse dagarna innan och värm på precis innan de ska ätas och köp en färdigkokt skinka som bara behövs griljeras. Sen behöver du inte göra allt själv. Låt julbordet bli till ett knytkalas där alla bidrar med något. Beroende på hur många ni är som firar jul ihop kan man lätt få till ett matigt julbord med många läckerheter.

Julpynt och julstädning
Gör det lätt för dig och pynta med måtta. Tänk på att allt du plockar upp ska packas ner också. Det kanske räcker men en eller två tomtar i år och det kanske räcker med en eller två julstjärnor i fönstret. Julen kommer infinna sig även fast det inte står tomtar och julbockar i vartenda hörn. Även här behöver du inte göra allt själv. Låt exempelvis barnen klä granen och när det är dags för den stora julstädningen involvera hela familjen. Sist men inte minst, tänk på att inget behöver vara perfekt. Ni kommer ha minst lika trevligt på julafton trots att huset inte är skinande rent.

Julafton
Försök att ta dagen som den kommer. Det finns oftast många viljor som vill komma till tals under dagen så släpp kontrollen och försök njut. När alla gäster anlänt sätt er ner tillsammans och bestäm när ni vill äta, om ni ska kolla på Kalle och när julklapparna ska öppnas. När alla har varit med och beslutat om vad och när saker ska göras är det lättare att se till att det blir av och chansen är även större att alla hjälps åt för att agendan för dagen ska hålla, till exempel att laga maten etc.

Sammanfattningsvis kan man säga att god planering är A och O för att slippa stressen, men var inte rädd att ta hjälp av andra och delegera ut uppgifter. På så sätt kommer du känna dig mindre stressad och ha möjlighet att slappna av och njuta av julen tillsammans med dina när och kära. Om du är glad kommer din omgivning vara det också!

Relaterade Blogginlägg