• Goda produkter med få kalorier
  • Snabba leveranser
  • Säker betalning med Klarna
Close

Fetma och övervikt har förekommit under alla tider men de senaste 30 åren har antalet överviktiga ökat lavinartat och ordet “fettepedemi” har myntats.

 

Fetma ansågs tidigare vara ett problem endast i höginkomstländer men har idag spridit sig till att bli ett problem även i låg- och mellaninkomstländer, framförallt i städer.

Enligt en undersökning från SCB från 2010 är nästan varannan man och drygt var tredje kvinna i Sverige överviktiga. Detta är oroande höga siffror men situationen i Sverige är betydligt bättre än andra länder. I västvärlden är USA det värst drabbade landet där 62 % av amerikanerna var överviktiga år 2008 enligt en studie gjord av WHO (World Health Organisation). Av dessa var drygt hälften feta. Värst drabbade är dock länderna i Stilla Havet där bland annat landet Nauru, där 95 % av befolkningen är överviktiga. Dessutom ökar antalet överviktiga i både Indien och Kina där ungefär 16 % av indierna och nästan var tredje kines är överviktig eller fet. Det är relativt låga siffror om man jämför med statistiken för Europa och USA men utvecklingen går snabbt, speciellt i städerna, vilket skrämmer forskare världen över. Lägst antal överviktiga och feta finns i Sydostasien enligt WHO där 14 % var överviktiga och 3 % av dessa feta.

Mest oroande är ändå ökningen av överviktiga och feta barn som har ökat markant de senaste 30 åren och anses av WHO vara en av vår tids största folkhälsoutmaningar.
2011 var över 42 miljoner barn under fem år i världen överviktiga och 17 % av 7-9 åringarna i Sverige år 2008. En positiv utveckling för Sverige de senaste åren är att antalet överviktiga och feta barn inte verkar öka.

 

Fakta om BMI
BMI (Body Mass index) visar relationen mellan längd och vikt och räknas ut på följande sätt:
vikten i kilo dividerat med längden i kvadrat (kg/(m2)=BMI).
Notera dock att BMI endast visar vikten i relation till längden utan att ta hänsyn till din kropps muskelmassa. En person med hög muskelmassa kan därför ha ett relativt högt BMI utan att i sig vara överviktig.

 

BMI skala
– BMI mindre än 18,5 = underviktig
– BMI 18,6-24,9 = normalviktig
– BMI 25-29,9 = överviktig
– BMI 30-34,9 = fetma grad 1
– BMI 35-39,9 = fetma grad 2
– BMI över 40 = fetma grad 3

För att hålla sig under gränsen för övervikt (BMI på 25) ska en 170 cm lång person väga mindre än 72 kg.

POPULÄRA PRODUKTER

RELATERADE BLOGGINLÄGG

Tack för din anmälan!

Close
Få erbjudanden först och 15% rabatt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!