Goda & nyttiga recept

Vi rekommenderas att äta 500 g frukt och grönsaker om dagen, det är inte speciellt många som gör det. Här kommer några recept som innehåller mycket grönsaker.

Alla recept är för 4 personer

Äppelbiffar med morotstzatsiki

1 1/2 tsk salt
olivolja
500 g nötfärs
2 äpplen
2 tsk timjan
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

600 g kokt potatis eller sötpotatis

Tzatsiki

1 tsk salt
500 g morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt

Extra grönsaker som du gillar och/eller som är i säsong

Tillagning

  1. Halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs tärningarna i 1 msk olja så att de mjuknar, 1–2 min. Ta upp och låt kallna.
  2. Blanda färsen med salt, timjan och peppar. Blanda i äppeltärningarna. Forma färsen till 8 biffar. Stek biffarna i 1 msk olja ca 3 min på varje sida, eller tills de är genomstekta.
  3. Tzatsiki: Skala och strimla morötterna. Blanda yoghurt, pressad vitlök och salt. Rör i morötterna.

Laxburgare

500 g laxfiléer
3 schalottenlökar
2 msk gräslök
2,5 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 msk ströbröd
2 msk creme fraiche
1 krm svartpeppar (nymald)

Senap/eller limessås

1,5 dl crème fraîche
1 msk dijon senap (eller lime, blir lika gott)

Råkostsallad

2 morötter
1 röd paprika
½ gurka
1 rödlök
1 msk rapsolja
½ citron

Servera med:

Grovt hamburgerbröd

Tillagning

  1. Lägg löken i en matberedare och kör tills löken är hackad. Lägg i lax och kryddor och mixa till en grov smet.
  2. Blanda i ströbröd och creme fraiche och kör beredaren en stund till. Smeten är ganska grov och kletig när den är färdig.
  3. Smält smör i en stekpanna och klicka ut laxsmeten i klickar. Tryck till så att burgarna blir jämna och platta. Stek någon minut på varje sida.
  4. Blanda créme fraiche med dijonsenap eller lime. Smaka av.
  5. Riv morötter, gurka, paprika och blanda med tunt skivad rödlök, olja och pressad citron.

Quornfärsfyllda paprikor

500 g quornfärs
6 paprikor, valfri färg
2 gula lökar
2 msk oregano
1 tsk salt
1 tsk soja
1,5 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller rapsolja
100 g lagrad smakrik ost
1 grönskasbuljongtärning eko
3 dl vatten

Servera med:

3 dl fullkornsris, råris eller blomkålsris (riv rå blomkål och stek i olja)

Tillagning:

  1. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. Sätt ugnen på 200°C
  2. Fräs färsen i lite smör/rapsolja i en djup stekpanna eller gryta. Blanda i hackad lök och vitlök och fräs ytterligare någon minut. Krydda med oregano, salt, soja, vatten och peppar. Låt puttra ca 5 minuter. Smaka av. Koka upp vatten till buljongen och rör i buljongtärning.
  3. Skär av locket på paprikorna och ta ut innanmätet. Ställ i en ugnsfast form. Fyll paprikorna med quornfärsfyllningen och strö över ost. Häll buljongen i formen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.

Grön ärtsoppa

Ingredienser:

1 tsk rapsolja

1 lök

600 g frysta ärter

4 dl vatten

1,5 dl mjölk

1,5 dl creme fraiche

riven pepparrot

1 grönsaksbuljongtärning

2 fullkornsmackor med avokado och krasse på

Tillagning

Hacka löken och fräs den mjuk i rapsolja utan att den tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, ärter. Låt koka 8 minuter. 

Mixa soppan slät och tillsätt mjölk och smaksätt med peppar. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Värm och servera med crème fraiche smaksatt med pepparrot.

Kycklinggryta med mathavre

4 st (ca 600 g) kycklingfiléer, grovtärnade

1 msk smör

1 purjolök, skuren i tjocka skivor

2,5 dl tomatsås

4 portioner mathavre, kokt

1 ask cocktailtomater, klyftade

1 knippe salladslök, tunnskuren

vinägrett

1 påse färdigskuren sallad (gärna mörkgrön)

salt 
peppar

Tillagning

  1. Blanda en enkel vinägrett av 1 dl olja, 1/2 dl vatten, 1/2 dl vinäger, salt peppar och pressad vitlök
    2. Koka mathavre enligt förpackningsanvisningar
    3. Hetta upp smör i en gryta och bryn kycklingtärningar.
    4. Lägg i purjolök
    5. Stek i 3–4 minuter och slå sedan över tomatsås.
    6. Låt sjuda i 5 minuter.
    7. Smaka av med salt och peppar.
    8. Blanda mathavre, tomater och lök med valfri mängd vinägrett.
    9. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering – lägg sallad i en skål och toppa med mathavreröra. Servera med kycklinggrytan.

Bra mat att ha i skafferiet

Krossade tomater
Linser och bönor
Nötter och frön
Osötad müsli
Havregryn och andra fiberrika gryn
Knäckebröd
Grovt mjöl som grahamsmjöl, rågmjöl
Mathavre/matvete/quinoa
Kallpressad raps- och olivolja
Avokado
Frukt
Makrill i tomatsås

Bra mat att ha i kylen

Kvarg/matyoghurt
Mjölk/havremjölk eller annan osötad alternativ mjölk
Ägg
Magert nötkött
Grönsaker i olika färger
Sill
Rotfrukter

Bra mat att ha i frysen

Grönsaker
Bär
Kyckling
Fisk/skaldjur
Vegetariska alternativ som falafel, grönsaksbiffar

Bästsäljare