Proteiner

Vår kropps huvudbeståndsdelar utgörs av polysackarider, fetter, nukleinsyror och proteiner. Protein behövs för uppbyggnad av celler, för bildande av hormoner, enzymer och stärkandet av immunförsvaret. Proteiner är uppbyggda av cirka 20 aminosyror, nio av dessa kan kroppen inte producera själv och vi måste därför få i oss dem regelbundet genom kosten.

Rekommenderat daglig intag av protein är 0,75 g per kilo kroppsvikt. För en vuxen person innebär det 50-60 g protein per dag. Om man tränar eller har ett fysiskt aktivt arbete är istället det dagliga proteinintaget 2 g per kilo kroppsvikt.

Protein är en bra källa till energi när man ska gå ner i vikt. Dels för att det mättar bra och hjälper till att hålla nere blodsockret vid en måltid. Det gör att du undviker att bli sötsugen och småäta. För litet intag av protein kan göra att din viktnedgång stannar av eller sänks. Anledningen är att kroppen bryter ner musklerna istället för fettet för att möta proteinbehovet och med färre muskler förbränner du färre kalorier.

Läs mer om proteiner hos Maxim

Kroppens totala energiförbrukning ökar då protein innehåller mycket kväve vilket kräver mycket energi av kroppen att göra sig av med. Dessutom stimulerar en proteinrik kost frisättningen av hormonet glukagon som gör att din kropp bränner mer fett.

Protein finns i animaliska livsmedel så som kött, mjölk, fisk och ägg men även i vegetabiliska som ärtor, bönor och spannmål. Bra källor till protein, med hänsyn till viktminskning, är magert kött, fågel, ägg, fisk och skaldjur som mättar bättre än något annat näringsämne räknat per kilokalori.

Bästsäljare