• Supergoda produkter med få kalorier
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna
paket för 5:2 diet

Periodisk fasta eller 5:2-dieten är viktminskningsmetoden på alla läppar. Dieten som går ut på att du äter vanlig mat fem dagar i veckan och väldigt få kalorier två dagar i veckan har snabbt blivit en ny trend i västvärlden. Här har vi samlat bra information för dig som vill få bättre koll på vad dieten innebär och hur du kan använda den tillsammans med våra produkter.

5:2-dietens bakgrund

Det var i slutet av mars det startade. BBC-dokumentären ”Eat, fast and live longer” sändes i Vetenskapens värld på svensk TV och den nya fastetrenden drog igång på riktigt i Sverige. Den brittiske läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley testade en ny diet där han fick äta precis som vanligt fem dagar i veckan och oerhört lite de resterande två. I programmet beskrivs att metoden både kan hjälpa folk att gå ner i vikt och förebygga olika sjukdomar som exempelvis demens. Intresset efter att filmen visats var enormt och boken om 5:2-metoden, skriven av Michael Mosley och nyss utkommen på svenska, ligger på topplistornas förstaplatser.

Michael Mosley porträttfoto

Enkel diet som fungerar precis som den heter

Dieten är lite vad den heter. Det vill säga, du fastar två av veckans dagar och äter som vanligt de övriga fem dagarna. Noterbart, och skönt, är att de två fastedagarna inte behöver ligga i direkt anslutning till varandra. Däremot är det viktigt att verkligen avsätta två dagar i veckan åt fasta. De dagar som är vigda åt fasta innebär att män högst ska äta cirka 600 kcal per dag medan de kvinnliga användarna får nöja sig med 500 kcal per dag. Kaloriintaget är satt utefter att det skall vara ungefär ¼ av det normala kaloriintaget, vilket brukar ligga på ungefär 2000-3000 kcal per dag.

Kroppens celler repareras under fasta

Att fasta är egentligen ingenting nytt. Våra kroppar är på många sätt designade för att fasta eftersom vår art utvecklades under en tid då mat var en ständig bristvara. Anledningen till att våra kroppar svarar så bra mot fasta är att fastandet stämmer överens, långt mycket bättre än tre regelbundna måltider per dag, med hur vi utvecklades för att leva.

Våra kroppar är alltså byggda för att klara perioder av sämre tillgång på mat, men om det blir för många dagar i sträck går kroppen ner på sparlåga. Med 5:2-metoden gör kroppen inte det utan det som händer under fastedagarna, beskrivet i Michael Mosleys bok om 5:2-metoden, är att kroppen reparerar sig själv genom att nivåerna sänks på ett speciellt hormon (IGF-1) som bryter ner kroppen. Tester gjorda på möss visar att under fastedagar, då cellerna inte får så mycket näring, börjar kroppen reparera befintliga celler istället för att producera nya. Skador på DNA lagas och risken för åldersrelaterade sjukdomar minskar.

Amerikanska studier vid bland annat National Institute of Health visar att kortvarig fasta inte bara tycks ge samma positiva verkan på hälsa och livslängd som livslång kalorirestriktion utan också, på flera sätt, vara bättre. För många är det lättare att orka fasta en dag vid två separata tillfällen i veckan om de vet att de får äta vanlig, varierad mat igen i ett par dagar innan det är dags för nästa fastedag. Att äta lite under fastan i stället för ingenting har nästan gett lika bra resultat och är för de flesta lättare att följa.

5:2-dieten bidrar till att du går ner i vikt

Förutom de ovan nämnda fördelarna med 5:2-metoden så bidrar metoden till viktnedgång. Genom att återkommande alternera fasta med vanlig kost så sänks inte kroppens ämnesomsättning som annars kan vara ett återkommande scenario vid flertalet metoder och olika tillämpningar av fasta då kroppen sätts i svältläge. Risken för näringsbrist minskar vid tillämpning av 5:2-dieten då det finns en variation mellan kost och fasta.

För att en viktminskningsmetod ska vara effektiv och långsiktig krävs det att den är genomförbar i det långa loppet. Med 5:2-metoden får man fem dagar i veckan variationen och belöning från vanlig mat vilket gör metoden så långsiktig, populär och enkel. Nutrilett hjälper dig att förenkla även dina fastedagar så att dessa också blir enkla att genomföra.

Nutrilett är det ledande varumärket i Norden inom viktprodukter, med mycket gott vetenskapligt stöd bakom sina produkter. Hela 20 kliniska studier bevisar att Nutriletts viktnedgångsprodukter verkligen fungerar och är hälsosamma. Att våra kunder anser att Nutrilett är en produkt med hög kvalitet som får dem att må bra, talar för sig självt.

paket för 5:2 diet

Genom sin sammansättning och långa erfarenhet inom vikt så passar Nutriletts produkter perfekt med 5:2-metoden. Nutrilett erbjuder enkelhet och trygghet under fastedagarna eftersom;

  • man enkelt kan kontrollera kaloriintaget per dag eftersom varje produkt innehåller ett bestämt antal kalorier.
  • högt proteininnehåll i våra produkter
  • man kan känna sig trygg och lugn eftersom man får i sig allt kroppen behöver av vitaminer och mineraler.

Vi är övertygade om att Nutriletts produkter hjälper dig igenom dina fastedagar!

Här hittar du våra frågor & svar.

POPULÄRA PRODUKTER

RELATERADE BLOGGINLÄGG

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
15% rabatt och förtur till kampanjer - prenumerera på nyhetsbrevet!

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM